Categorii
Știință Tehnologie

Cum funcționează laserele sau ceasurile atomice?

Engineer Guy (tipul cu ingineria) face tot felul de filme educaționale din care înțelegem mai ușor cum funcționează tehnologia din jurul nostru.

În filmul de mai sus poți vedea cum este creată o rază laser (amplificarea luminii prin substituirea emisieri de radiații) folosindu-se de lumină, cristale și niște oglinzi. Totul pentru a obține lumină de aceeași lungime de undă ordonată și amplificată care apoi poate ieși din dispozitiv printr-un orificiu.

Lasere sunt folosite și la implantarea părului (mă pregătesc de pe acum, începe chelia). Le folosim ca pointere în ședințe, ca arme în război (experimental), pentru detecția mișcării. Adoptă un laser. Via [Gizmodo].

Mai jos vei vedea cum funcționează ceasurile atomice. News flash: se folosesc tot de cristale de cuarț, dar pentru a obține exactitatea de care e nevoie din când în când este generată o descărcare electrică ce stabilizează frecvența cristalelor.

Primul model de ceas atomic disponibil comercial este CSAC. Nu aș fi crezut că sunt așa de mici ceasurile atomice zilele astea. Am rămas în urmă 😀

Cele mai precise ceasuri atomice pierd o secundă la 138 de milioane de ani pe când un ceas normal cu cuarț pierde o secundă la 90 000 de ani. De am trăi atât și tot nu ne-ar păsa, dar există o mică problemă: sistemele GPS au nevoie să fie cât mai exacte posibil pentru a te trimite pe o rută cu o marjă de eroare de +/- 30 de metri, nu de 3 kilometri.

Problema este că, și aici pregătește tobele să bată, timpul trece mai repede la înălțimea la care zboară sateliții GPS și ceasurile atomice sunt cele care ajută la corecția necesară. Ai trăit o minciună? Bineînțeles că (și lucru acesta a fost explicat de Teoria Relativității Generale a lui Einstein) un om care locuiește la ultimul etaj al unul zgărie-nori va trăi cu o nanosecundă mai puțin decât cel de la parter. Dar astea sunt detalii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.