Categorii
Tehnologie

De ce avem nevoie de nanotehnologie?

Nanotehnologia urmărește să cucerească lumea atomilor și moleculelor pentru a construi computere mai bune, roboți incredibil de mici sau tratamente medicale. Ceea ce a fost ieri imposibil, azi bate SF-ul. Un exemplu în direcția asta este crearea primului tranzistor constituit dintr-un singur atom.

Am mai scris despre nanotehnologie prin 2010 și lucrurile devin din ce în ce mai interesante pe an ce trece. La nivel de idee nanotehnologia este un lucru incredibil, dar câți dintre noi înțelegem că de fapt noile procesoare pe 22 de nano de la Intel ( Ivy Bridge, cu tranzistori 3D) sunt un lucru extrem de greu de realizat? Cu toate astea merg pe un AMD socket FM1, că este mai ieftin 😀

În filmul de mai sus, văzut pentru prima oară la Discovery, putem vedea o mică frântură din istoria unui domeniu care pune bazele unui viitor mai ciudat decât cel din Star Trek.

Mai jos vei vedea un film care ne învață despre efectul nanotehnologie în domeniul medicinei. Folosirea atomilor de aur în combinație cu ADN-ul poate duce la proceduri de diagnosticare mult mai rapide. De ceva vreme încoace (ani mulți, de fapt) se dorește crearea unor roboți foarte mici care să poată repara ravagiile făcute de boli.

Chiar dacă este greu de înțeles cum vine treaba cu nanotehnologia, eu abia aștept să văd rezultatele prezentate în filmele de mai sus. Nano is, nano does!

2 răspunsuri la “De ce avem nevoie de nanotehnologie?”

Salut nanotehnologia 🙂 si regret ca am neglijat SF-ul in ultimii ani. Intr-o buna zi vom epuiza inventiile mostenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.