Categorii
Tehnologie

Joe Liske despre găuri negre și observarea galaxiilor cu ELT

Joe Liske este membru al echipei proiectului științific ELT, cel mai mare telescop optic/IR din lume pe cale a fi construit, și prezintă filmele educative ESOcast.

El nu numai că prezintă informațiile din filmele educative într-un mod ușor de înțeles, dar este chiar omul de legătură între oamenii de știință ai echipei și ingineri. O glumă zice că dacă nu ai ajuns om de știință, atunci sigur ai nimerit ca inginer.

Am avut ocazia să îl întreb mai multe lucruri despre care am mai scris pe TehGeekTive cu ceva timp în urmă: materia neagră și găurile negre.

„Materia neagră” este un concept inventat, o presupunere, o ipoteză, creată pentru a răspunde întrebării: ce menține rotirea la viteze mai mari decât cele așteptate a galaxiilor? Materia cunoscută nu poate exercita atât de multă atracție gravitațională (Înainte textul zicea ca materia neagră determina expansiunea Universului. Nu, aceea este energia neagră).

S-a presupus astfel că ar exista o necunoscută numită materia neagră care ar fi cauza unor astfel de fenomene. Un lucru care trebuie reținut este că acest concept nu este decât o teorie, nu un fapt demonstrat.

Destule canale de știință prezintă presupuneri ca fiind fapte reale. Media are rolul de a ne prosti cât de des poate, fără să pună multe întrebări. Am aflat că această presupunere este, de fapt, subînțeleasă în toate discuțiile științifice. Dacă cineva de la TV nu știe asta va propaga vestea că EXACT așa și este. Nu tocmai. Se presupune. Atât.

Un alt lucru care mi-a trezit curiozitatea este relația om de știință – inginer. Relatia este uneori tensionată pentru că e vorba de culturi diferite. Inginerii vor dimensiuni fixe și parametri exacți iar oamenii de știință vor mai multă libertate. Plus că terminologia nu corespunde mereu în cele două domenii.

De aceea se desemnează oameni de știință care au rolul de a fi liant între cele două grupuri.

Apoi am trecut la găuri negre. Fii gata de ceva informații foarte interesante:

  • Poți cădea într-o gaură neagră, dar durează foarte mult până ajungi să o atingi efectiv. Conform Relativității Generale a lui Einstein, timpul se dilată tot mai mult cu cât te apropii de centrul de gravitație al unui obiect (motiv pentru care timpul trece mai repede pentru sateliții GPS și de aceea au ceasuri atomice pentru corecții de timp).
  • Găuri negre ar putea fi făcute din orice, condiția principală fiind aceea de a comprima materia într-un spațiu suficient de mic. Planeta noastră ar trebui compresață într-un volum de mărimea unei cireșe pentru a se crea o gaură neagră.
  • Dacă am face o gaură neagră din Terra și am lăsa-o tot în acest spațiu ar avea același efect gravitațional ca în momentul în care planeta exista. O gaură neagră poate fi considerat ca orice corp ceresc care afectează orbitele corpurilor din jur în funcție de masa pe care o are.
  • O gaură neagră care să aibă masa Soarelui ar măsura 1-2 km în diametru.
  • Găurile negre au o zonă din care nu poți scăpa de fel: orizontul evenimentului. E distanța peste care ești în siguranță. Dacă treci de acea zonă e game over. Asta înseamnă că ai putea trece pe lângă o gaură neagră și, dacă are masa Terrei de exemplu, va trebui să fii în stare să scapi de atracția gravitațională a unei planete ca Terra pentru a nu ajunge în gaura neagră. Pentru un călător spațial ar însemna un efort chiar foarte mic.
  • Dacă ai reuși să faci o gaură neagră dintr-o mașină și ai arunca-o pe stradă, surpriză, tot Pământul ar ajunge să fie înghițit de gaura neagră. În teorie, o gaură neagră poate consuma oricât de multă materie îi oferi. Nesătula!
  • În centrul galaxiei noastre se află o gaură neagră supermasivă care ține galaxia la un loc.
  • Un lucru ciudat este că oricât de puternice sunt găurile negre din centrul galaxiilor atracția lor gravitațională se întinde numai pe câteva zile-lumină și nu acoperă acei ani lumină pe care galaxiile îi au. Misterul de deslușit este cum de poate o gaură neagră să mențină la un loc o galaxie cu atât de puțin efort.
  • ELT va fi unul dintre instrumentele care va ajuta la găsirea unor răspunsuri în acest domeniu.

Interesant, nu? Și altfel este când primești informațiile direct de la oamenii de știință care se ocupă cu analizarea lor. Mic indiciu: oamenii de știință sunt mult mai comunicativi și mai joviali decât ai crede.

Ai avea ceva întrebări despre astronomie pe care ai vrea să le întreb cât sunt la ESO?

6 răspunsuri la “Joe Liske despre găuri negre și observarea galaxiilor cu ELT”

Am citit pana la punctul in care zice de masini antigravitationale. Moment in care m-am oprit. oamenii aceia stiu macar cu ce se mananca gravitatia?

foarte interesant articolul. sunt curios in privinta garurilor negre si cum se comporta acestea in spatiu…chiar ar fi posibil ca Pamantul sa fie inghitit de o gaura neagra…? ramane de vazut

Pai raspunsul la cum se comporta gaurile negre in spatiu il ai in articol. Cred ca e mai simplu sa citesti articolul si apoi sa pui comment. Next time, delete.

[…] (știință/tehnologie), online și chiar interviuri cu oameni de știință. Exemplu de interviu e cel cu John Liske, care lucrează în cadrul ESO la Project Science pentru crearea celui mai mare telescop astronomic […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.