Categorii
Știință

Este temperatura Planck cea mai mare din Univers?

Temperatura este proprietatea fizică a unui corp care are asociate noțiunile de cald și rece, în funcție de nivelul acesteia. Un lucru interesant este că temperatura nu poate coborâ mai jos de 0°K (sau zero absolut, -273,15°), dar nu există o limită superioară cunoscută a acesteia.

Vsauce, youtuber care are o mulțime de filme explicative legate de știință, ne trece puțin prin medii din ce în ce mai calde până ajunge la temperatura Planck. Corpul uman are, în medie, 37°C, cu un minim pe la 4 dimineața și un maxim la ora 7 seara. La 42°C poți fi sigur că mori.

Cafeaua are nevoie de apă la 88°C pentru a fi făcută iar lava are pe la 1000°C când iese din pământ. Soarele are 5500°K la suprafață și 15 milioane în interiorul său.

Știm că un corp are o anumită temperatură datorită radiației electromagnetice emise de acesta. Da, și tu emiți radiație în acest moment. S-a dus misterul personajelor radiante din desenele animate, nu? Radiația transmisă de corpul uman este infra-roșie (căldura). Ai auvt ocazia vreodată să te vezi în aparat cu senzori infraroșii? Așa îți dai seama că emiți un anumit tip de radiație.

Poți chiar calcula ce lungime de undă va avea radiația emisă de un corp cald folosind această pagină web. Vei vedea că omul emite în spectrul IR. Genială pagină. Lungimea de undă va deveni din ce în ce mai mică pe măsură ce corpul este mai fierbinte.

Știai că în timpul unei explozii nucleare temperatura ajunge la 350 de milioane de grade Kelvin sau că explozia unei supernove are o temperatură de 3 miliarde de grade Kelvin ( 3GigaKelvin)? Cool fact: dacă pâlnia de radiații gamma a WR104 ar fi îndreptată către noi în momentul exploziei (radiații care ar ajunge la 1 TerraKelvin), peste 8000 de ani cantitatea de radiație a distruge viața pe Pământ. Uimitor cum o stea atât de îndepărtată poate face așa stricăciuni. Om fi singuri în Univers, dar nicidecum în siguranță.

Și ajungem la temperatura Planck: 10^32Kelvin. Temperatura acesta ar duce la emisia unei radiații cu o lungime de undă de numai 1.616 * 10^-35 metri, cea mai mică distanță care poate exista teoretic în Univers. Se poate mai mult? Nu avem nici o idee. Fizica nu poate explica ce ar fi la temperaturi mai mari de 1032Kelvin. E suficient să mă frig cu cafeaua de dimineață ca să nu îmi mai trebuiască alte discuții despre temperaturi mari 😀

Via [Gizmodo].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.