Categorii
Știință

De ce este întuneric noaptea?

„Pentru că e noapte, de aia!” Mulțumesc geniule, dar asta nu ajută cu nimic. Că un lucru este așa pentru că este așa cred că știe și piatra de lângă tine. În caz că ai avut în cap răspunsul axiomatic (și recursiv) de dinainte și vrei să afli motivul REAL, trebuie să știi că ar fi trebuit să avem un cer luminos chiar și noaptea.

Tocmai asta face știința. Pune la îndoială chiar și cele mai mici lucruri în care crezi sau le ieid e bune, le disecă și își arată cauza lor. Ce vei afla te va pune sănătos pe gânduri.

Video-ul de mai sus explică de ce ar fi trebuit să avem lumină chiar și noaptea. Să începem cu începutul. Suntem înconjurați de un număr finit, dar groaznic de mare de stele, nu? Doar o parte dintre ele luminează cerul nostru în spectrul vizibil și, dacă le-ai strânge la un loc, n-ar face nici cât un bec chior.

Ei bine, surpriza mare vine când te uiți la cer în spectrul infra-roșu. Vei descoperi că este „lumină” infraroșie peste tot (aproape). Cu alte cuvinte, Pământul este scăldat în radiații din toate părțile. Din cauza faptului că Universul se extinde într-un mod accelerat lumina care vine de la stelele foarte îndepărtate suferă o creștere a lungimii de undă și devine infraroșie, iar noi nu o putem vedea (mutare spre roșu sau efect Doppler).

Altfel, cerul nopții ar fi mult mai luminos. Și, te-ai întrebat vreodată de ce cerul Pământului este albastru? Din cauza Soarelui? Nu. Din cauză că lumina este refectată și refractată în cadrul atmosferei iar la noi ajunge numai lumina albastră. Pe Lună cerul este mereu întunecat, chiar când Soarele este sus. Mister rezolvat 😀

Acum, cine mai zice că cerul este întunecat pentru că așa este?
Via [Gizmodo].

2 răspunsuri la “De ce este întuneric noaptea?”

Ceva de genul?:
„La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.