Categorii
Știință

Informații noi de la CERN despre bosonul Higgs

Descoperirea bosonului Higgs a fost anunțată anul acesta, deși teoria prevedea existența lui de ani buni. Se pare că există încă ceva dubii despre acest boson pentru că oamenii de știință de la CERN (LHC) caută să vadă dacă respectă modelul standard sau nu.

Da, s-a descoperit acest boson și da, se comportă pe cum se așteptau. În mare parte. Particula nu există în mod liber pentru că ai nevoie de energii mari pentru a o genera, dar câmpul Higgs este pretutindeni. Lucru care îmi aduce aminte de teoria eterului.

Se credea, încă din urmă cu mii de ani că toate stele sunt ținute de ceva pe cer. Prin jurul secolului XVI s-a conturat o teorie a eterului, un „ceva” care umple tot spațiul, dar diferit de gravitație. Oamenii au fost ridiculizați mult timp și iată că eterul revine. În forță.

Câmpul Higgs ar fi, astfel, o formă de manifestare a materiei care dă masă particulelor. Unele particule interacționează cu acest câmp și sunt încetinite, rezultând de aici masa lor. Bineînțeles, teoria este teorie și nu reușește să explice DE CE se întâmplă anumite lucruri. Ele se întâmplă după un anumit set de reguli, pot fi prezise și cam atât. De ce?

Dacă citești Istoria descoperirilor științifice, ajungi să ai o idee generală despre știintă și evoluția tehnologiei de-a lungul timpului. De acolo am aflat de așa-zisa teorie a eterului. Este o carte fașcinantă pe care o recomand cu drag și pe care trebuie să o citesc din nou. De acolo am prins drag de tehnologie și știință.

Așadar, boson Higgs, câmp Higgs și Istoria descoperirilor științifice. Rețeta ideală pentru un week-end frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.