Categorii
Știință

Turul Stației Spațiale Internaționale cu astronautul Suni Williams

Dacă te-ai întrebat vreodată cum este viața pe Stația Spațială Internațională, iată că cele trei filme de azi îți vor arăta lucruri mai puțin știute. Comandantul Expediției 33, Sunni Williams, ne plimbă prin modulele Harmony, Tranquility și Unity (Armonie, Liniște și Unitate) și ne explică rolul lor.

Oricât de enervante ar fi experimentele sau reparațiile pe care astronauții trebuie să le facă, nimic nu se compară cu sentimentul de a fi acolo. Sunni Williams scria pe 16 noiembrie 2012 că au avut ceva probleme cu serverele de pe Stație și cu toaleta. Cu toate aceastea, nu ar fi plecat. Tehnologia i-a pus în spațiu și tot tehnologia aceasta le-a arătat astronauților cât de mult contează Terra pentru ei.

Revenind la filmul de mai sus, astronauții nu simt efectul gravitație asupra lor și trebuie să fie legați în compartimente speciale pentru a nu pluti prin Stație. Toaleta are mecanisme de sucție pentru urină și excremente. Urina este recirculată în sistem și se obține apă la finalul procesului. Mâncarea vine deja împachetată și dezhidratată.

În filmul de mai jos poți vedea puntea de observare (cupola îndreptată spre Pământ), aparatele de exerciții și modulul multi-scop Leonardo.

Cupola este un modul de observare contruit de ESA și atasașt moduluilui Tranquilty în 2010. Cu cele 6 ferestre laterale și a șaptea principală cupola (sau domul) ajută la observarea stației, a Pământului și firele necesare brațului robotic cu care manipulează materiale în jurul Stației.

In acest ultim film aflăm despre cel mai vechi segment (Zarya), centrul de comandă (Zvezda) și naveta Soyuz, cea care îi aduce pe astronauți acasă și care are rolul de modul de evadare în caz că situația o cere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.