Categorii
Tehnologie

Printarea 3D tot mai aproape de noi

Mike Massimino, astronaut și inginer mecanic, zicea că ar fi frumos să ai în spațiu un aparat care creează intrumente pe loc. Deși asemenea lucruri par a fi SF, iată că printerele 3D fac tocmai acest lucru: creează obiecte 3D funcționale.

Cel mai frumos lucru la aceste printere 3d este faptul că pot crea angrenajele dintr-un mecanism complex, obiectul rezultat fiind gata de folosire. Cum face acest lucru? Obiectul este scanat în 3D, cum este exemplu cheii franceze din film, iar apoi modelul 3D cu părțile mobile este introdus în calculator. Imprimanta 3D se folosesște de un praf special amestecat cu rășini (adezivi) și creează cheia franceză strat cu strat, ținând cont de locurile unde trebuie să existe îmbinări.

Un alt lucru frumos este că asemenea obiecte pot fi folosite la lucru și funcționează așa cum trebuie. Printarea 3D este doar un segment din cadrul prototipării rapide, procedee prin care se obțin prototipuri 3D din modele CAD într-un timp foarte scurt.

Una dintre companiile care au avut sucess in lumea 3D printing a fost Z Corporation, din Massachusetts, SUA, acum cumpărată de 3D Systems, cu linia de produse ZPrinter (de la 150 la 850). Unele modele 3D puteau fi construite în numai 4 ore, față de zile pe cum era până în 2011 situația. Asemenea printere 3D pot costa de la 40 000 de dolari în sus, dar în vreo 10 – 15 ani vom avea și noi așa ceva acasă. LE: Poți avea și printere 3D mai ieftine. Vezi Lulzbot. Sau ce zici de un printer 3D care costă pe la 500 de dolari?

Dacă te uiți atent/ă vei vedea că tehnologia printării 3D este înconjurată de o aură anume iar oamenii zic că va defini într-un mod neaștepatat viitorul. Când am fost la NanoDay Munchen, pe 8 septembrie 2012, am văzut același mod de raportare la nanotehnologie. Euforia acesta este ceea ce face din aceste lucruri ceva inerent bun, deși tehnologia/știința sunt, de fel, agnostice și separate de etică/morală.

Ca să vedem asemenea printere în casele noastre ar trebui să existe o cerere foarte mare din partea populației. Așadar, până la cerere oamenii trebuie să știe că există așa ceva. Dă veste mai departe 😀

Via [Geekstogether].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.