Categorii
Știință

Micile minciuni pe care ni le zic profesorii la orele de fizică

Minute Physics lovește puternic în sistemul educațional de peste tot. Orele de fizică aruncă un văl asupra noastră încercând să ne prezinte lucrurile mult prea simplificat sau aproximat tocmai pentru a nu ne supraîncărca.

Este necesar să se întâmple așa? De câte ori nu am învățat la școală ceva ca mai apoi peste un an sau doi profesorii să ne spună că nu era tocmai corect ce au zis ceilalți? Faptul că Pământul nu este plat, este ceva la ordinea zilei, dar exista chiar o societate care ține morțiș să credem opusul: Flat Earth Society.

Am prezentat ideea aceea ca o delicatesă 😀 Să trecem la lucruri serioase.

Gravitația nu acționează datorită faptului că obiectele au masă. Ea acționează pentru că obiectele au energie și impuls, chiar dacă sunt în staționare. Un mic secret aici: nu există obiect în Univers care să stea cu adevărat în loc. Totul este în mișcare. Energia unui obiect în repaos este: E=γmc2 iar impulsul: p=γmv. (just trolling)

Apoi, când faci însumarea vitezelor nu iese calculul așa cum știai. Dacă ești pe un tren care merge cu 4m/s și tu ai o viteză de 4m/s viteza ta față de sol nu este 4+4=8m/s, ci rezultatul este guvernat de Relativitatea Specială exemplificată de Einstein prin formula: V= (v1+v2)/ (1 + v1v2/c2). Viteza ar fi 8/1,00000000000000017, adică 7,99999999999999864 m/s.

Ooops, ceva pare că nu este în regulă. Da, dacă te uiți suficient de departe în natură vei vedea că noi funcționăm, ca societate, pe bază de aproximări. La nivel suficient de mic aceste aproximări devin erori de neiertat.

Presupun că știi că sateliții GPS au ceasuri atomice la bord pentru a face corecție de timp pentru a se alinia ceasurilor de pe Pământ. Da, timpul trece ceva mai lent la înălțimea sateliților GPS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.