Categorii
Știință

Ce face o minge de ping-pong la viteze supersonice?


Dezastru. O minge de ping-pong accelerată până la Mach 1.2 sau 1440 de km/h poate trece printr-o paletă de tenis de masă. Cel mai interesant este că nu ai nevoie de echipamente prea sofisticate pentru a face acest lucru. Este nevoie de puțină fizică și inginerie.

Profesorul Mark French de la Universitatea Purdue ne explică modul de funcționare a unui tun cu mingi de ping-pong. Factorul principal în accelerarea mingii la viteze foarte mari este viteza cu care aerul intră într-o încăpere unde este vid aproape complet.

În primul exemplu se folosește un tub transparent de plastic, se pune mingea în interiorul lui, capetele tubului se izolează cu bandă adezivă iar aerul este scos din tub printr-o fantă. În momentul în care avem vid în tub folosim un cater pentru a tăia banda adezivă de la capătul mai apropiat de minge apoi ne minunăm cum mingea zboară prin capătul celălalt.

Când aerul intră în zona vidată mingea suportă o accelerație de 5000G și atinge o viteză de 200 m/s, asemenea unor gloanțe de pistol (gloanțele de pistol pot ajunge și la 320 m/s).

Pentru a obține viteze supersonice într-un astfel de aparat se folosește un ajutaj convergent-divergent, tub care începe de la un anumit diametru, se gâtuiește pe la mijloc iar apoi are diametru mai mare către partea din capăt a ajutajului. Ajutajul este cel mai dez văzut la rachete și seamănă cu o pâlnie care este lipită de camera de ardere a rachetei.

Profesorul Mark French știe că se pot obține viteze supersonice folosind un ajutaj, pentru că viteza de curgere a gazului la baza ajutajului este constantă, subsonică, iar viteza gazului la ieșirea din ajutaj este supersonică. Folosind un asemenea ajutaj noul tun de ping-pong este format din: cameră cu aer sub presiune, care are la un capăt un ajutaj acoperit cu o bandă adezivă, și apoi tubul din experimentul anterior.

Viteza cu care iese mingea din tun este de 1440 km/h, peste viteza sunetului. La asemenea viteză paleta de tenis de masă este de-a dreptul găurită de mingea de ping-png care, atenție mare, are numai 1.2 grame. Trebuie să iubești știința. De ce nu vedem mai multe asemenea experimente și prin școli? Ceva care chiar să aibe sens?

Via [Neatorama].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.