Categorii
Știință

Genetică: suntem programați să murim

Nu vrei să începi ziua cu o asemenea știre, dar capul sus: vârsta maximă înregistrată a crescut de-a lungul timpului, de la 103 ani, în 1798, la 122.45 de ani, în 1997. Aumputea zice că, deși degradarea ADN-ului duce la moartea noastră biologică, ajungem să ne și plictisim de viață în tot timpul acesta.

Cauza principală a îmbrătrânirii și a morții noastre biologice este degradarea ADN-ului, care, datorită diviziunii celulare de-a lungul timpului, ajunge să piardă din informația genetică din cromozomi. Deși telomerele au rolul de tampon în acest proces, ele fiind segmente inutile ale cromozomilor care sunt gata a fi pierdute în cadrul diviziunii celulare, acestea nu pot face față degradării ADN-ului la infinit.

Se presupune că moartea este rezultatul mediului în care trăim și a materialului genetic ce îl avem de la părinți. Nu degeaba întreabă amicii tăi cât de mul au trăit bunicii tăi 😀 Așa vei ști și tu câți ani vei trăi. Metode de prelungire a vieții ar include micșorarea numărului de calorii consumate zilnic prin controlul dietei și ingineria moleculară biomedicală (pastile, injecții etc).

Există chiar animale care sunt nemuritoare din punct de vedere biologic cum sunt meduza Turritopsis nutricula sau racii.

Dacă cineva ar reuși să inventeze o metodă prin acre să intinerim o dată la 40 de ani, atunci vom ajunge sigur nemuritori. Va fi, ce-i drept, cam multă aglomerație pe străzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.