Categorii
Știință

Universul la superlativ: mărimi, distanțe și viteze

Universul este tot ceea ce ne înconjoară iar cifrele ce îl definesc depășeșc cu mult capacitatea noastră de a-l înțelege. Se bănuiește că Universul are o vechime de peste 13.7 miliarde de ani de când a apărut, are mai bine de 900 de Yottametri în diametru (93 de miliarde de al) iar unele găuri negre ocupă mai mult spațiu decât întregul nostru sistem solar și au câte 17 miliarde de mase solare.

În documentarul de mai sus, care este scurt la 44 de minute ale sale, poți vedea la un loc mărimea Universului, distanțele ce îl caracterizează și vei afla ce viteze domină în acest Univers. Dacă Soarele este are o masă de 333 000 de ori ca cea a Terrei, află că steaua numită VY Canis Majoris este de 1000 de ori mai mare ca Soarele.

Dacă ni se pare mare distanța până în Anglia, de exemplu, ce facem cu cei 384 000 de km până la Lună sau cei 150 de milioane până la Soare, ori 1 parsec (3.2 ani-lumină) până la Proxima Centauri? Ori 100 000 de al (ani-lumină) sau 33 kiloparseci cât are Calea Lactee?

Ajungând la viteze, dacă un glonte poate zbura cu 3600 km/h sau cu 1000 m/s (aproape de trei ori viteza sunetului), viteza aceasta este mică în comparație cu viteza cu care Pământul orbitează în jurul Soarelui: peste 60 000 de kilometri pe oră. Cea mai mare viteză din Univers o are lumina cu 300 000 km/s.

Documentarul este numai bun să ne reîmprospăteze cunoștințele despre Univers și să ne aducă aminte că mai avem multe de descoperit. Vizionare plăcută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.