Categorii
Online Știință Tehnologie

De văzut: cele mai bune filme educative online într-o listă de 30 de canale YouTube

Cauți filme online de văzut? De ce nu alegi filme educative, gratuite și care îți dau cele mai bune explicații legat de tot ce vrei să știi? Cele 30 de canale YouTube din lista de mai jos te vor face mult mai inteligent și vei putea răspunde la multe întrebări puse de prietenii tăi. Vor zice că ești un geniu.

Știu că pe internet sunt multe de văzut și e greu să alegi ce este potrivit, așa că filmele educative din această listă sunt selectate cu atenție, pentru ca TU să nu mai perzi timp aiurea căutând ce este mai bun. În aceste canale YouTube vei vedea filme ce explică de ce Pământul pierde aer, cum calculezi viteza unui satelit care orbitează planeta noastră, de ce plutesc astronauții la bordul ISS, cum funcționează codurile de bare, cum funcționează un GPS sau un cuptor cu microunde și multe alte lucruri din lumea tehnologiei și științei.

Unele dintre aceste canale de YouTube îți arată filme cu cele mai noi știri din lumea astronomiei sau descoperirilor științifice, pe când altele îți arată cele mai bune metode de a-ți face o viața mai bună ori explică o mulțime de fenomene. Filmele educative din lista de mai jos sunt din domeniile: internet, informatică, știință în general, psihologie, matematică, fizică, astronomie, inginerie, cultură în general, biologie, chimie și altele.

Mai jos ai lista cu cele 30 de canale YouTube cu filme educative.

1. Smarter Every Day

Creatorul acestui canal, Destin, și-a propus să facă o mulțime de experimente pe care lea filmat și a oferit explicațiile științifice în așa fel încât fiecare dintre noi să înțelegem ce se întâmplă și, mai ales, de ce se întâmplă.

Mai jos poți vedea cum studiul pisicilor în cădere a dus la crearea sistemelor nonholonomice prin care un satelit artificial își modifică orientarea în spațiu fără să se folosească de rachete sau de ajutor din afară:

2. MAKE Magazine

MAKE Magazine îți prezintă o sumedenie de proiecte pe care le poți face acasă (DIY – do it yourself), fiecare film instrucțional având toate detaliile necesare: ce materiale îți trebuie, cum să procedezi și ce rezultate să urmărești.

Mai jos poți vedea cum se creează o interfață de tracking în 3D. Este incredibil cum se aplică știința chiar sub nasul nostru:

3. Newsy Science

Newsy Science îți prezintă știri scurte din lumea științei în fiecare zi. Filmele scurte, de maxim două minute, prezintă cea mai importantă descoperire sau eveniment din lumea științei.

În știrile de ieri, 24 mai 2013, am aflat care este topul celor zece specii noi de animale descoperite ale anului 2012:

4. Video From Space

Acest canal prezintă cele mai noi știri din lumea astronomiei în mod specific. Ei caută cele mai noi descoperiri și creează un film pentru a prezenta sumarul acelor știri. De cele mai multe ori au animații care îți fură ochii, astfel că înveți mai repede despre ce este vorba.

Ei au fost printre cei ce au prezentat explozia văzută în data de 17 mai 2013, când un meteorit a lovit Luna cu peste 89 400 km/h:

5. Vihart

Vihart este canalul pasionaților de matematică. Obsesia prezentatoarei față de matematică se vede în tot ce face. În afară de faptul că ea știe foarte bine matematică, filmele ei educative ne vorbesc și de istoria matematicii sau cum se aplică matematica în viața de zi cu zi.

Vrei să știi cum era Pitagora? Se spune că era puțin nebun, era înfricoșat de fasole și nu admitea existența numerelor iraționale:

6. Pure Education

Cu o ușoară tentă de conspiraționism, acest canal are, totuși, o serie de filme educative foarte interesante. Recomand să te uiți cu grijă la motivele pe care le prezintă ei și să fii mai atent la aspectul științific al filmelor.

Bănuiai că gripa porcină este făcută de oameni? S-ar părea că așa a și fost:

7. Sixty Symbols

Sixty Symbols îți vorbește despre cum funcționează anumite fenomene din lumea astronomiei și fizicii. Ei sunt o mână de profesori universitari cu un talent oratoric de invidiat și știu să explice, în cuvinte simple, fenomene chiar stranii din lumea științei.

Oare cum poți face ca un magnet să leviteze la o anumită înălțime? Ei știu cum.

8. Head Squeeze

Head Squeeze este un grup format dintr-o mână de englezi carismatici gata să te educe într-un mod plăcut. Au o mulțime de film educative și mă bucur că m-au contactat în urmă cu ceva timp să scriu despre ei. Ei prezintă experimente interesante și explică o serie de fenomene pe canalul lor YouTube.

Oare știi suficient de multe despre inelele copacilor? Vei vedea că nu:

9. Purdue MET

Purdue MET este primul canal de inginerie pură din această listă. Vei învăța cum să faci anumite calcule matematice aplicate în fizică pentru a rezolva probleme din inginerie. Dacă ești numai puțin atent, vei vedea frumusețea problemelor prezentate și eleganța cu care se pot rezolva acestea.

Ia să aflăm care este viteza cu care orbitează un satelit în jurul Pământului în funcție de distanța față de suprafață:

10. Open University

Cu Open University înveți o mulțime de lucruri din lumea culturii și nu numai. Înveți despre civilizație, curente culturale și chiar știință.

Ia să ne explice Open Univesity de ce vedem mereu aceeași față a Lunii:

11. Numberphile

Nimeni de pe planeta aceasta nu și-a arătat dragosta față de numere așa cum a făcut-o Numberphile. Acest canal de YouTube te învață cum numerele au o însemnătate aparte și cum acestea sunt folosite în aparate complexe de criptare a mesajelor, vei afla despre identitatea numerelor și de ce anumite numere sunt extraordinare. Nu vei învăța să câștigi la Loto, dar sigur vei deveni mai inteligent odată ce înveți ce zic oamenii aceștia aici.

Vei afla de ce numărul 158,962,555,217,826,360,000 este important. Vezi mai jos:

Află și cum s-a putut descifra codul Enigma.

12. Epipeho

Epipheo prezintă filme săptămânale pe subiecte considerate de ei ca fiind importante. Filmele îți arată mai multe fețe ale ale unui subiect iar unele îți oferă sfaturi pentru îmbunătățirea calității vieții tale.

Totul pornește de la informația potrivită. Ca, de exemplu, ce ne face internetul, dacă abuzăm de el:

Adevărat tot ce zice acolo.

13. TED Education

TED Education cuprinde o colecție de filme cu caracter educativ, toate alese din cadrul seriei TED, filme ce prezintă lideri de opinie din toate domeniile de activitate ce au informații interesante sau vitale de oferit.

Ia să aflăm ce s-a întâmplat cu antimateria:

14. Art of the Problem

Art Of The Problem are o serie de filme în care prezintă o tehnologie din stadiul incipient și până în stadiul în care a ajuns azi. Parte tehnologie și știință, parte istorie, filmele educative din acest canal îți vor prezinta contextul în care acestea au apărut.

Filmul de mai jos ne invață despre criptografie și despre algoritmul RSA folosit în cripografia digitală:

15. It’s Okay To Be Smart

Acum e momentul să afli câteva lucruri care ți se vor părea ciudate. Săptămânal vei avea parte de filme noi, interesante despre subiecte ca: ce sunet generează Pământul sau Soarele ori cum de cerul este albastru ziua.

Fii gata să afli că 100 de mii de miliarde de bacterii sunt în tine în acest moment.acela este microbiomul. Oamenii și bacteriile trăiesc în același corp într-o simbioză perfectă. Vitaminele B sau K nu pot fi generate de corpul nostru, asftel că avem nevoie de bacterii să ne ajute. Omul e compus din 10 000 de miliarde de celule. Adică are de 10 ori mai puține celule decât microbi. E drept, toate bacteriile și microbii din noi fac maxim 3% din greutatea noastră totală.

Om pur nu există. Bacteriile din noi sunt prietenii noștri și trebuie să le tratăm cu respect.

16. PHD TV

PHD TV îți vorbește despre viața cercetătorilor și despre ipoteze și descoperiri într-un mod umic, umoristic și ușor de înțeles. Ei folosesc des animații prin care săbexplice lucruri pe care nu le afli în alte părți.

Vrei șă știi câte exoplanete sunt în Univers? Se pare că fiecare stea din Galaxie are între 1 – 3 planete care seamănă cu Pământul, cel puțin ca mărime și orbită.

17. ASAP Science

ASAP Science este un canal creat de doi oameni pasionați de știință. Filmele sunt scurte și prezină concentrat tot ce trebuie să știi despre un anume subiect. Nu te obosește cu descrieri alambicate și caută să reducă informația importantă la exact atât cât trebuie ca să înțelegi subiectul.

Ei ne-au explicat de ce suntem programați să murim:

18. Mental Floss

John Greene, de la Mental Floss, are filme în care îți prezintă liste de mituri sau lucruri înțelese greșit. Cu mult umor și ușor de înțeles, uneori la pas rapid, mesajul transmis de John este să fim mai atenți la tot ce este în jur și să nu mai dăm crezare tuturor lucrurilor fără a cerceta din timp.

Află despre 50 de citate care au fost pomenite greșit ori au fost atribuite persoanelor greșite:

19. ByteSize Science

Tradus mot-a-mot ca Știinta La Pachețel, acest canal YouTube are filme educaționale pe diferite teme. Folosind adesea animații, ei reușesc să te cucerească de la primul film.

Următorul film merită văzut chiar acum. De ce pisicile nu pot gusta lucrurile dulci?

20. Engineer Guy

Acesta este al doilea canal creat de către un inginer și este locul perfect de unde poți afla cum și de ce funcționează într-un anume fel tehnologia din jurul tău. Fie că este vorba de monitoare LCD, GPS sau ceasurile atomice, Engineer Guy te va pune în temă în numai câteva minute.

Cum știe un smartphone că îl ții cu capul în jos? Engineer Guy explică:

21. Buzz Feed Videos

Mai mult un show decât un canal care să explice ce și de se se întâmplă, Buzz Feed Videos îți prezintă filme scurte cu statistici din tot felul de domenii, dar și filme cu sfaturi pentru fiecare zi. Uneori rămâi surprins de câte lucruri se pot întâmpla în jurul tău și nu iei în seamă.

Să vedem ce se întâmplă pe internet în 60 de secunde:

22. Coma Niddy

Coma Niddy aduce rap-ul și hip-hopul în lumea științei. Nu de puține ori el explică fenomenele din lumea fizicii într-o rimă nimerită și un rap bunicel.

Vrei să afli de diferența dintre teorie sau ipoteză? Următorul rap te va învăța:

23. Veritasium

Creat de către un doctor în științe, Veritasium este canalul care îți explică tot felul de fenomene despre care ai învățat la orele de fizică, dar profesorii nu au putut să ți le prezinte într-un mod prea atractiv. Acum ai șansa de a recapitula acele ore într-un mod inedit.

Levitație prin inducție electromagnetică? Simplu și la îndemână:

24. SciShow

Hank Green prezintă o sumedenie de filme din cadrul SciShow, un canal YouTube care este în lista mea de preferate. Zilnic au filme noi și explică în detaliu, cu tot cu denumiri științifice, tot ce este de prezentat, fie că e vorba de cercetări in bioinginerie, fie că este vorba de ultimele descoperiri științifice. Cu umor, carismatic și pe înțelesul tuturor.

Vrei să afli cum se face antiveninul? SciShow explică:

25. Minute Physics

Filmele din acest canal YouTube pot fi numite filmele de dimineață. Create în stil stop motion și cu animație pe alocuri, filmele acestea prezintă concepte foarte complicate din lumea fizicii explicate foarte simplu.

Să învățăm despre câteva mituri din lumea fizicii:

26. Vsauce

Michael Stevens este un om care își pune cele mai ciudate întrebări și găsește răspunsul la ele făcând cercetări săptămâni în șir. Cum ar fi fost dacă tu te-ai fi născut în spațiul cosmic, la bordul unei nave? Sau cu câte kilograme este un oraș îngreunat când este zi?

De ce nu au animalele roți?

27. Minute Earth

Creat de către Henry Recih, același care are și Minute Physics, canalul acesta are rolul de a explica tot felul de fenomene despre planeta noastră. Despre cele mai multe dintre ele nu aveam nici o idee.

Află cât aer pierde Pământul în fiecare secundă. Da. Planeta noastră pierde aer.

28. HouseHold Hacker

Acest canal îți prezintă filme educative prin care tu înveți să folosești lucrurile din casa ta pentru a rezolva o serie de probleme. Filmele sunt scurte, dar pline de informație. Unele dintre acestea îți arată cum să faci experimente distractive acasă.

10 sfaturi simple pentru acasă:

29. PBS Idea Channel

PBS Idea Channel are filme din care înveți legăturile dintre cultura pop, tehnologie și artă. Este un canal de cultură, în alte cuvinte. Are adesea explicații despre anumite fenomene culturale și te ajută să înțelegi cultura în care existăm cu toții acum. Adesea te invită la discuție întrebându-te dacă ți se pare corectă o concluzie sau nu.

Ia să aflăm despre monezile digitale numite bitcoins și valoarea lor reală:

30. CGP GREY

Lucruri ciudate din civilizațiile prezente și trecute. De ce anumite țări au un anumit tip de guvern? De ce Londra și City of London nu sunt același lucru? Care e diferența dintre Olanda și Țările de Jos? Sau care e diferența dintre Regatul Unit, Marea Britanie, Anglia și Commonwealth?

Lumea în care trăim e mult mai ciudată decât ne putem imagina. CGP Grey face ordine în confuzie.

Regatul Unit versus Marea Britanie versus Anglia versus Commonwealth:

Concluzie: cele mai bune filme de văzut sunt mereu aproape și mereu gratuite

Fiecare din aceste canale de YouTube va avea grijă să te învețe lucruri extraorindare despre viață, Univers și despre tine.

Contează numai să știi unde să te uiți și ce să cauți. Sper că îți place selecția de filme educative și, dacă da, transmite vestea mai departe la prieteni prin rețele sociale, email sau cum știi tu mai bine.

Ai și alte sugestii de inclus în această listă?

6 răspunsuri la “De văzut: cele mai bune filme educative online într-o listă de 30 de canale YouTube”

mai e un canal, Crash Course, prezentat de John Green, fratele lui Hank Green de la SciShow. foarte dragutz si interactiv.

Mersi. Nu ar fi rau sa fac o lista actualizata. Am mai gasit ceva canale faine 😀

Chiar utile aceste canale. Am urmarit unul si e chiar extrem de util. Iti prezinta informatiile intr-un mod placut si succint. Multumesc!

Am urmarit unul si e chiar extrem de util. Iti prezinta informatiile intr-un mod placut si succint. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.