Categorii
Tehnologie

Câteva lucruri mai puțin știute despre ISS


Stația Spațială Internațională (ISS) este singurul vehicul extraterestru ocupat permanent de către oameni din 1998 încoace. Stația orbitează la înălțimea de 340 de km cu o viteză de peste 7 km/s. În fiecare zi stația cade către Pământ cu 100 de metri iar la fiecare 100 de km pierduți din altitudine în acest fel stația trebuie să folosească rachetele de la bord pentru a reveni pe orbită.

ISS face înconjurul Pământului o dată la fiecare 90 de minute și cade spre Pământ cu 100 de metri pe zi din cauza frecării cu aerul. Deși aerul este de 10 ori mai rarefiat la acea înălțime, acesta are o influență destul de puternică asupra stației.

Stația pațială nu este, cu această ocazie, în spațiul cosmic așa cum sunt sateliții geostaționari, de exemplu. Este, mai degrabă, în zona superioară a atmosferei Terrei. De aceea imponderabilitatea astronauților nu este dată de lipsa gravitației, ci de faptul că ISS se rotește foarte repede în jurul Pământului iar forța centrifugă anulează accelerația gravitațională.

Ca să se ajungă la bordul ISS astronauții folosesc rachete și capsule rusești Soyuz. Ai nevoie de 11 km/s ca să scapi de atracția Pământului și ca să pleci către alte planete. ISS: așa DA destinație!

Un răspuns la “Câteva lucruri mai puțin știute despre ISS”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.