Categorii
Știință

Istoria climei terestre. Câteva lucruri mai puțin știute + bonus

Hank Green ne povestește despre clima pe Terra și cum noi suntem, de fapt, vinovați de schimbările majore din ultimele 200 de ani. Planeta noastră a cunoscut o mulțime de schimbări climaterice drastice iar acum este într-o perioadă relativ stabilă, cel puțin pentru omenire.

Pământul a cunoscut fluctuații ale climei clasificate de către oamenii de știință drept perioade greenhouse (foarte puțină gheață la poli) și icehouse (gheță într-o mare parte a planetei).

În urmă cu 55 de milioane de ani clima a trecut de la greenhouse la icehouse iar acum suntem într-o epocă glacială.

Ce a cauzat aceste fluctuații? Se presupune că trecerea la icehouse a fost determinată de ferigile oceanice Azolla, care au captat o mare parte din dioxidul de carbon iar apoi au dus acea cantitate de gaz la fundul oceanelor. Fără așa de mult dioxid de carbon în aer Pământul a început să se răcorească.

Soarele este o altă cauză a schimbării climei terestre, însă nu afectează într-un mod dramatic evoluția climei. Diferența de energie primită de la Soare în ciclul său de 11 ani nu este determinantă.

Mai important este faptul că Terra își schimbă forma orbitei o dată la 100 000 de ani, lucru ce duce la o diferentă de 30% în cantitatea de radiații primite vara versus iarna. Micile glaciațiuni ce au avut loc de-a lungul timpului corespund cu ciclurile de 100 000 de ani. Un lucru asupra căruia trebuie să fim atenți este acela să în ultimii 100- 200 de ani a apărut o schimbare bruscă a temperaturii medie pe Glob, vinovatul fiind considerat omul și consulmul său de combustibil fosil. Vom trăi și vom vedea.

Bonus: ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea acum? Se pare că am putea exista liniștiți în medii subterane protejați de căldura Terrei timp de alte miliarde de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.