Categorii
Știință

Câteva lucruri despre creier: în fiecare secundă îți moare câte un neuron

Creierul uman a primit destul de mulță atenție de-a lungul timpului iar cercetările din ultima perioadă vor să obțină cât mai multe informații despre functionarea lui pentru a obține tratamente mai bune, pentru a înțelege chimia oamenilor și pentru a crea mașini mai puternice.

Tocmai de aceea se investesc miliarde în inițiative precum Human Brain Project. Head Squeeze au făcut un film scurt și interesant legat de creier în care ne inundă în cifre care ne pot speria.

Creierul are, în medie, 1.4 kg iar 60% din această masă este materia albă, restul de 40% este materia cenușie. 20% din oxigenul necesar nouă este consumat de către creier iar 90% din cantitatea aceasta de oxigen este consumată de materia cenușie. Scoarța cerebrală are o grosime de 4 mm și o suprafață de 2500 de milimetri pătrați. Cam ca un ziar deschis.

Creierul este o adunătură de 85 de miliarde de neuroni care pot face, la un loc, 10 milioane de miliarde de calcule pe secundă. Zici că te doare capul? Creierul nu are în interiorul său receptori de durere, dar membrana ce îl înconjoară da. Și nu, nu folosim numai 10% din creier. Îl folosim pe tot.

Un lucru bun de știut: creierul nostru pierde 2 grame pe an după vărsta de 25 de ani, tocmai de aceea oamenii care trăiesc peste 70 – 80 de ani au șanse mai mari să sufere de boli ca demență, Alzheimer sau alte boli ale creierului.

Dacă mă întrebi, prefer să trăiesc suficient de mult încât să fiu conștient de mine. Și da, pierdem câte un neuron în fiecare secundă, dar se pare că se și creează noi neuroni. Nu se știe căți și dacă sunt utilizabili. Nu-i așa că iubim faptul că ADN-ul ne stabilește cât traim, myostatinul ne arată limitele de mărime a mușchilor noștri iar viața creierului ne zice ce boli vom avea? Minunat!

2 răspunsuri la “Câteva lucruri despre creier: în fiecare secundă îți moare câte un neuron”

True!
Tocmai acum citesc o carte super interesantă despre „Cum să-ţi păstrezi sănătatea creierului” de Jean Carper. O recomand!

Mersi fain de recomandare. Va trebui sa ma uit sa vad ce e cu cartea 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.