Categorii
Tehnologie

Ce este și cum se face comprimarea fișierelor digitale? [computere]


Comprimarea fișierelor digitale este un procedeu des folosit, mai ales la afișarea informației pe internet. Una dintre cele mai cunoscute forme de comprimare este JPEG, prin care pozele pe care le faci cu aparatul foto sunt transformate din fișiere de tip RAW în fișiere de tip JPG.

Comprimarea implică identificarea unor părți din fișierul digital care sunt întâlnite în multe locuri în acel fișier. Se caută un tipar și apoi acel tipar este copiat la început de fișier și se specifică unde trebuie pusă acea bucată de fișier atunci când se face decomprimarea. Comprimarea ajută la economisirea de timp și de bani prin trimiterea de mai puțini biți prin rețea.

La text este mai ușor să obții o comprimare bună, dar este mai dificil la poze sau imagini. Pentru imagini se folosește adesea formatul jpeg, care este o tehnică de comprimare lossy, adică se pierde informație pe parcurs.

Ideal ar fi ca atunci când faci comprimarea să poți obține exact același rezultat după decomprimare. La text se poate face asta, dar nu la imagini. Comprimarea lossy nu înseamnă că pierderea informațiilor duce la pierderea efectivă a pozei sau a unor părți vizibile, doar că nu vei mai avea calitatea originală. Totuși, formatul jpeg îți prezintă poze cu destul de multe detalii și nu este deranjant.

Mai multe detalii sunt în filmul de mai sus.
Via [Numberphile].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.