Categorii
Știință

Evoluția și ADN-ul


Teoria evoluției a suferit ceva schimbări de-a lungul timpului. Acum nu se mai zice că speciile evoluează de la un nivel inferior la altul superior, ci că apar anumite mutații care devin predominante după un timp. Faptul că acele mutații sunt utile sau nu râmâne de văzut.

Mutațiile în codul ADN al speciilor nu se datorează mediului, ci întâmplării, și nu cel mai puternic sau cel mai rapid supraviețuiește, ci cel care se adaptează și se înmulțește cel mai mult.

Una dintre semnăturile vieții este ADN-ul, un acid special care se află în fiecare formă de viață și în viruși. I-am pus separat, pentru că virușii sunt considerați a fi chiar la limita spectrului considerat „viață”.

Joe Hanson ne arată, în filmul de mai sus, cât este de important ADN-ul în evoluția speciilor, mai ales că mutațiile apar la nivel de genă. ADN-ul este important și în aducerea la viață a speciilor dispărute, dar tehnica aceasta poate fi folosită doar dacă ai o celulă vie ori suficient de mult ADN la dispoziție.

Mai jos avem și un film mai lung despre evoluție, via Hank Green, de unde aflăm că ADN-ul mitocondrial, cel trimis numai de către mamă copiilor, conține informații ce pot recrea istoricul genetic al oamenilor.

Pe scurt, originea oamenilor pare a fi Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.