Categorii
Știință Tehnologie

23 de animale ciudate, 10 lucruri pe care nu le stiai despre corpul uman, 5 lucruri despre climă și 3 descoperiri făcute de Roverul Curiosity pe Marte


Emily Graslie ne povestește despre 23 de animale ciudate de care puțini oameni au auzit, printre care: Viscacha, antilopa Saiga, Gerenuk, Babirusa (porcul cerb), Aye-aye, Kiwi, Pasărea Sabot (shoebill) și multe altele. O parte dintre aceste specii de animale au dispărut din cauza oamenilor iar o altă parte sunt în pericol de extincție.

Mai jos avem un film despre 10 lucruri ciudate din corpul uman. Știai că acidul din stomac poate dizolva zincul? Singurul motiv pentru care acidul din stomac nu ne face rău este pentru că celulele de pe peretele interior al stomacului se regenerează mai repede decât sunt distruse.

La fel, 500 de milioane de alveole din plămâni permit transportul aerului către sânge. Ceva foarte interesant: oamenii emit lumină de 1000 de ori mai slabă decât putem vedea cu ochii noștri. Lumina emisă (nu numai în spectrul IR) diferă în funcție de procesele chimice din corp. Părul uman este la fel de puternic ca kevlarul, folosit pentru veste anti-glonț. Mai multe în filmul de mai jos.

Știai că încălzirea climei este un fapt real și că se datorează acțiunii oamenilor? În ultimele decenii clima pe Terra s-a încălzit mai repede decât în ultimele mii de ani, cu pante de temperaturi abrupte tocmai în perioada noastră. Ultimii 30 de ani au fost cei mai calzi din ultimele 14 secole.

Nivelul gazelor cu efect de seră este foarte înalt iar acest lucru s-a mai întâmplat doar în urmă cu 800 000 de ani. În următorii 20 – 25 de ani ne putem aștepta ca termeratura medie globală să crească cu 0.3 – 0.7 grade Celsius iar extreme de căldură vor fi mai multe decât cele de frig. Alte detalii în film.

Mulți au auzit deja de Roverul Curiosity, robotul nostru pe Marte care face o mulțime de experimente pe planeta vecină. Curiosity a trimis 36 700 de imagini și 190 GB de informații.

S-a descoperit că Marte a putut fi locuit în trecut, mai ales că a avut apă ce se putea bea în siguranță. S-a descoperit și că atmosfera marțiană are mai mulți izotopi ca în trecut iar radiația de pe Marte este nocivă. Alte detalii în filmul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.