Categorii
Știință

Apă care curge la deal? Leidenfrost zice DA!

Ai auzit de mitul apei care curge la deal? Ei bine, aici avem de-a face cu un fenomen interesant din lumea fizicii numit Efectul Leidenfrost, descris pentru prima oară în anul 1756 de către Johann Gottlob Leidenfrost.

Este vorba de faptul că, atunci când pui apă pe o suprafață metalică încălzită la temperaturi mari, la 260 de grade Celsius, de exemplu, apa nu se evaporă pe cum te așteptai, ci se formează sfere mici care se plimbă pe suprafața metalului.

Când apa intră în contact cu suprafețe foarte fierbinți partea ce este în contact direct cu acele suprafețe se evaporă și formează un strat protector (izolant termic) în jurul picăturilor de apă.

Science Friday a făcut un film educativ din care aflăm cum se aplică acest efect în laborator și cum se pot crea jucării ciudate cu care oamenii de știință se pot delecta departe de ignoranța muritorilor de rând.

Apa chiar poate curge la deal dacă stropii de apă sunt puși pe o suprafață metalică înclinată, încălzită la 260 de grade Celsius (503,6 F) și care are șanțuri mici de aproximativ 0,1 mm. Dacă apa este pusă la baza acelei suprafețe, atunci stropii încep să urce cu viteză destul de mare.

Cercetătorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, au făcut inclusiv un labirint fierbinte prin care stropii de apă sunt propulsați cu viteză de vaporii de sub aceștia.

Prin 2009 cei de la Myth Busters au demonstrat că poți băga o mână umedă în plumb topit (episodul Lead Plunge) pentru foarte scurt timp pentru că datorită efectului Leidenfrost se va crea un strat de vapori care izolează mâna de atingerea plumbului topit.

Un alt exemplu: când torni azot lichid în mâna ta sau pui mâna într-un recipient cu azot lichid pentru foarte puțin timp nu vei îngheța. Efectul Leidenfrost va duce la crearea unui strat de vapori de azot care te vor proteja pentru foarte puțin timp. Alte detalii aici. Video:

Magie? Se pare că nu. Poveștile și lumea SciFi trebuie să inventeze ceva nou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.