Categorii
Știință

Cum se calculează nivelul mării? Indiciu: gravitația variabilă a Terrei


Calcularea nivelului mării nu este deloc simplă datorită faptului că Pământul nu este perfect sferic iar gravitația are diferite valori pe suprafața planetei. Gravitația variabilă a Terrei este dată de faptul că acolo unde este aglomerare mai mare de materie, respectiv contintente și munți, gravitația este mai mare.

Interiorul planetei are densități diferite, astfel că te poți aștepta ca nivelul mării în centrul Oceanului Pacific să fie mai jos decât nivelul mării în Transilvania, din cauza gravitației diferită din cele două puncte.

Diferența nivelului mării între aceste puncte poate fi și de 100 de metri astfel că geodezii, cei care se ocupă cu măsurarea Pământului, au grijă să aibă cele mai corecte cifre posibil (cu abateri de până la 1 metru). De asemenea, aceștia măsoară și nivelul gravitației în diferite puncte de pe Glob pentru a stabili nivelul mării la nivel locat cât mai precis.

Crearea unui model în care gravitația este diferită în puncte diferite ale planetei permite sateliților GPS să îți indice faptul că tu ești la nivelul mării pe o plajă unde, dacă nu ai avea asemenea calcule, ai fi informat că ești cu mult sub nivelul mării.

Cum arată gravitația pe planeta noastră? Poți vedea în imaginea de mai jos:
gravitatia-variabila-terra

Așadar, iată cum ceva care mi se părea simplu de tot s-a dovedit a necesita studii îndelungate și o mulțime de resurse investite în crearea unui model cât mai exact al planetei noastre.

Un răspuns la “Cum se calculează nivelul mării? Indiciu: gravitația variabilă a Terrei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.