Categorii
Știință

Quickie: materia întunecată are un efect foarte mic la scară planetară


Despre materia întunecată nu se știu multe lucruri în afară de faptul că 83% din masa universului este compusă din această materie și că nu interactionează cu nici un fel de radiație electromagnetică sau cu materia obișnuită, adică nu poate fi văzută și nici prinsă în vreun obiect cunoscut de noi.

Într-un fel spus, materia întunecată poate fi simțită pentru că are efect asupra gravitației. Prezența materiei întunecate determină schimbări în câmpul gravitațional, schimbări care se simt doar la nivel galactic.

Pe unde este această materie neagră?

Peste tot. Tocmai trece prin tine.

Dat fiind că nu interacționează cu materia obișnuită din care suntem noi formați materia întunecată este liberă să circule prin tot ceea ce știm. Nu simțim efectul gravitațional la nivelul nostru pentru că particulele ne atrag din toate direcțiile, astfel că prezența lor este simțătă uniform peste tot.

Mai exact, efectul lor asupra noastră sau a planetelor este aproape zero. Altfel se discută când vorbim de galaxii. Tocmai materia neagră este cea care menține galaxiile integre, pentru că găurile negre și stelele ce compun galaxiile nu pot genera gravitația necesară.

Citește mai multe detalii și explicații pe Ask A Mathematician.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.