Categorii
Știință

De unde provine căldura din interiorul Pâmântului?


Hank Green, de la SciShow, ne lămurește privitor la modul în care Pâmântul este capabil să își creeze și să își mențină căldura de-a lungul timpului. După cum știi, Pământul are mai multe straturi: mizeul (interior și exterior), mantaua (interioară și exterioară) și scoarța terestră. S-ar crede că Pământul își generează căldura datorită gravitației și presiunii mari la care sunt supuse straturile din care este compus. Ei bine, nu este așa.

Efectul gravitației în ceea ce privește căldura s-a terminat după ce asteroizii s-au acumulat într-o sferă ce se rotea și se încălzea tot mai mult pe măsură ce materia se comprima sub greutatea proprie. Înainte de formarea planetei s-a creat un disc de acreție, o zonă în formă de fus în care materia se rotește în jurul unui corp sferic, disc ce s-a transformat, sub efectul gravitației, într-o sferă, adică planeta noastră.

În momentul de față planeta noastră își menține căldura în proporție de 20% datorită căldurii reziduale rămase de la discul de acreție și în proporție de 80% datorită descompunerii radioactive a izotopilor Uraniu 238, Uraniu 235, Thoriu 232 și Potasiu 40.

Așadar, noi stăm pe un bulgăre încins la mii de grade de descompunerea radioactivă. Suntem protejați de expunere la radiația radioactivă de către scoarța terestră.

Unul dintre miturile care încă persistă este faptul că am avea nevoie de Soare pentru a avea căldură. Plantele da, dar nu neapărat oamenii. Ei bine, în caz că Soarele ar dispărea acum noi am putea exista ca civilizație mai bine de 1 miliard de ani de-acum încolo datorită căldurii provenite de la planeta noastră.

Acum mai rămâne să vedem cum ne putem folosi în modul cel mai util de căldura ce o primim în mod gratuit de la mama Terra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.