Categorii
Tehnologie

Despre reactoarele nucleare, mult mai sigure azi decât în urmă cu 30 de ani


Un reactor nuclear, precum cel de la Cernavodă, este unul dintre cele mai eficiente moduri de a genera energie electrică. Reacția de fisiune a uraniului duce la generarea de radiație nucleară și căldură, căldură ce este folosită la generarea de curent electric.

În reactorul nuclear are loc o reacție în lanț care este menținută la nivel constant. Supra-încălzirea este evitată prin folosirea apei ce trece prin reactor iar reacțiile în lanț sunt ținute în frâu prin folosirea barelor de control. Asemenea reactoare nucleare sunt folosite și pentru diverse experimente, pe cum poți vedea în filmul de mai sus, și sunt create să fie mult mai sigure decât cele de acum 30 de ani.

Mul timp s-a cochetat cu radioactivitatea unor materiale ca radonul sau uraniul și chiar au existat păreri conform cărora ai putea folosi toriu pentru autoturisme, ceea ce e un mit. Bomba atomică este încă un element de discuții aprinse și un motiv de teamă în ceea ce privește folosirea energiei nucleare.

Pentru a proteja cercetătorii care lucrează la reactorul nuclear este suficientă folosirea a două ziduri, unul de beton gros de cel puțin 1 metru și altul care are un cauciuc gros lipit de zid. În felul acesta radiația provenită de la razele gamma și de la razele cu neutroni poate fi simțitor micșorată.

Phil Mason, cunoscut drept Thunderf00t pe YouTube, este chimist la Laboratory of Pavel Jungwirth
Institute of Organic Chemistry and Biochemistry ASCR
, în Praga, Cehia, și explică pas cu pas ce trebuie făcut pentru a lucra în siguranță în asemenea reactoare nucleare.

Mai jos poți vedea cum poate supraviețui un iPOD unei întâlniri cu o rază de neutroni:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.