Categorii
Știință

Cum funcționează știința? Diferența dintre o ipoteză și o teorie


Știința este un set de informații cuprinse în legi, formule și teorii despre lumea care ne înconjoară. Știința se folosește de metoda științifică și de instrumente cât mai exacte pentru a se auto-corecta și pentru a găsi explicații obiective pentru fenomenele naturale. Știința cere dovezi pentru susținerea unor puncte de vedere iar omul de știință este responsabil cu transmiterea adevărului către public. Acest domeniu, ca oricare altul, nu este lipsit de erori sau fraude, tocmai de aceea există oameni dedicați ce urmăresc retractările lucrărilor științifice: Retraction Watch.

La baza științei se află metoda științifică, care ne ajută să găsim explicația potrivită pentru anumite fenomene și ne oferă posibilitatea de a crea experimente ce vor proba explicațiile oferite de noi.

Iată etapele prin care trece fiecare analiză științifică a unui fenomen înainte de a fi considerată o teorie, adică un fapt demonstrat:
1. observația – vedem că se petrece un fenomen, observăm cât mai multe caracteristici ale acelui fenomen
2. ipoteza – după ce am observat cât mai mult fenomenul, începem să creem diferite explicații, pregătim ipoteze care sunt falsificabile (adică pot fi infirmate sau confirmate)
3. predicția – pe baza ipotezelor (explicațiilor) noi facem câteva predicții și realizăm teste care confirmă sau infirmă ipoteza
4. evaluarea publică – numită peer review în engleză, evaluarea este făcută de către alți oameni de știință care realizează experimente cu scopul de a ajunge la aceleași concluzii la care am ajuns și noi. Acesta este un pas critic în drumul de la ipoteză până la teorie.
5. teoria – dacă evaluarea făcută de mulți oameni confirmă ipoteza și dacă toți acețti aomeni sunt 99% siguri că explicațiile oferite de noi sunt în concordanță cu predicțiile și realitatea, atunci ipoteza poate

Așadar:
teoria vorbește despre FAPTE
teoria nu este același lucru cu ipoteza
– teoria gravitației explică fapte demonstrate
– teoria evoluției explică fapte și experimente demonstrate
– teoria relativității ne vorbește despre fapte din lumea spațiu-timpului (dilatarea timpului la GPS-uri, contracția spațiului când ne deplasăm cu viteză constantă)

O ipoteză demonstrată prin experimente, evaluări publice și testată, și retestată, și retestată devine teorie. Iar teoriile pot fi schimbate, dacă dovezile obținute în viitor vor contrazice teoria. „În știință nu există democrație„, după cum zice Cristian Român, editor-șef la Știință și Tehnică,” ci există dictatura dovezilor„.

Teoriile sunt un lucru mare de tot, pentru că ele prezintă adevărul. Mulți se referă la ipoteze, gânduri, idei sau opinii când spun că au „o teorie”.

Din filmul de mai jos putem învăța mai pe îndelete despre metoda științifică, explicată cu lux de amănunte, puțin altfel:

Este numai potrivit să învățăm și despre câteva ilustrații greșite folosite în comunicarea unor adevăruri științifice:

Și acum ceva science rap: diferența dintre ipoteză și teorie. Have fun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.