Categorii
Știință

De ce trebuie să îi credem pe oamenii de știință


Naomi Oreskes, preocupată cu istoria științei și influența științei asupra vieții noastre, face un apel către noi toți să dăm crezare oamenilor de știință. Mulți nu cred în eficiența vaccinurilor ori în programele spațiale, dar descoperirile și avansul științific ne-au adus societatea de azi, în care putem vorbi instantaneu cu cineva la mii de kilometri distanță, putem zbura pe Lună și putem trăi încă 20 de ani liniștit cu HIV pe când înainte ai fi murit în doar câțiva ani.

Naomi Oreskes ne vorbește și despre metoda științifică, proces prin care oamenii de știință se asigură că fac cele mai bune predicții. Tocmai metoda științifică a permis crearea unor limite între care anumite afirmații pot fi numite științifice sau ne-științifice. În metoda științifică dovezile, datele strânse sunt cele care dictează modelul, ipotezele și teoriile pe care le construim.

Un lucru important în cercetările făcute de către oamenii de știință este investigația (engl peer review) pe care o fac alți oameni de știință la întâlnirea unei teorii sau a unui studiu. Dacă acel studiu este confirmat de mulți alți oameni de știință, atunci ipotezele pe care s-au bazat acel studiu pot fi convertite în teorie și, prin urmare, teoria poate fi considerată fapt.

Totuși, de ce ar trebui să îi credem pe oamenii de știință? Tocmai pentru că experiența ne învață că ei au dreptate, pentru că teoriile lor au dus la crearea unor tehnologii ca internetul, computerele, autoturismele autonome, roboții, nanomașinile, ceasurile atomice și calculatoarele cuantice. Tocmai de aceea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.