Categorii
Știință

Cum se mărește masa copacilor? Nu de la pământul de sub ei


Derek Muller, de la Veritasium, a făcut un film foarte interesant legat de modul în care copacii cresc și devin din ce în ce mai masivi. Părerea general acceptată este că arborii cresc în masă datorită folosirii mineralelor și nutrienților de sub ei, din pâmânt.

Dacă este așa, atunci de ce nu se face o gaură în locul unde este copacul? Dacă un copac și-ar mări masa consumând pământ, atunci sigur ar trebui să facă gaură în locul în care există. Dat fiind că realitatea este alta ne demonstrează că arborii au altă sursă de hrană, dincolo de puținele minerale pe care le folosesc și de apă.

Ei bine, copacii își măresc masa consumând dioxid de carbon. Datorită prezenței luminii, procesul de fotosinteză din frunzele copacilor combină apa și dioxidul de carbon în substanțe pe care copacul le folosește la crearea de celule noi.

Apa și dioxidul de carbon sunt tranformate în glucoză iar oxigenul rămas din reacție este eliberat în atmosferă. Vezi cum are loc procesul de fotosinteză din filmul de mai jos:

Iată un video cu o animație mai frumoasă: fotosinteza generează glucoză, care este apoi folosită la creșterea copacilor. Energia ce face posibilă fotosinteza provine de la lumina albastră și roșie din întregul spectru.

Așadar, noi expirăm apă (800 mL/zi) și dioxid de carbon (120g/zi) iar copacul le folosește pentru a genera glucoză, care poate duce apoi la crearea celulozei din copaci.

Veritasium are chiar și o serie de filme făcută să combată miturile și lucrurile știute în mod greșit. Lista este aici: Veritasium Misconceptions.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.