Categorii
Știință Tehnologie

Telefonul mobil nu dă cancer


Nic Sârbu a explicat, mai demult, de ce telefoanele nu dau cancer. Explicația simplă este că microundele folosite pentru a transmite apelurile sunt mult prea slabe pentru a genera asemenea probleme.

Dacă vrei să compari energia pe care o are un foton de microundă cu cea a unui foton de lumină vizibilă, atunci vei vedea că ai mai multe șanse de a face cancer de la becul din casă decât de la un telefon mobil. Microundele neamplificate au energii pe la 1,24 micro eV (vezi frecvență de la 300 MHZ la 300 GHz) iar lumina vizibilă are energie de 1000 000 de ori mai mare, pe la 1,2 eV.

Poți înțelege mai multe dacă urmărești episodul 1 al Tehnocultura unde am vorbit despre cuptorul cu microunde. În transcriptul emisiunii despre microunde vezi surse, explicații, calcule și comparații ca să îți dai seama de ce microundele nu sunt atât de periculoase pe cum se zice.

În filmul de mai sus Aaron Carroll ne povestește despre testele făcute de-a lungul timpului legat de folosirea telefoanelor. Rezultatul este unanim: nu ai motive să crezi că folosirea telefonului mobil va duce la cancer.

Ca să mai facem o comparație, Richard Muller, profesor de fizică la Universitatea California din Berkeley, a calculat că există aproximativ 35 de oameni, din 340 de milioane, care mor anual de cancer generat de propria radiație.

Da, tu ești radioactiv. 5000 de atomi de potasiu-40 se descompun acum în tine.

Referitor la studiile făcute, Aaron Carroll ne amintește faptul că microundele nu sunt radiație ionizantă, adică nu afectează ADN-ul din celule. Neafectând ADN-ul din celule microundele nu generează cancer. Ai auzit de cancer de piele de la razele UV, dar nu de cancer din cauza microundelor.

Nu uita că WiFi-ul din casă și bluetooth sunt tehnologii care folosesc microundele. Nu au fost cazuri raportate de îmbolnăvire din cauza lor.

Studiile făcute au pus la un loc oameni care aveau tumori pe creier și oameni sănătoși. Apoi au fost întrebați dacă folosec un telefon pentru a vedea dacă există diferențe între cele două grupuri. Studiile de genul nu au mereu rezultatele cele mai clare datorită subiectivismului celor testați.

După verificarea a zeci de studii, cele mai multe fiind făcute în Suedia, nu s-a găsit o legătură între telefoanele mobile și tumorile pe creier.

Pentru linkuri către studii, intră pe acest link.

Acele linkuri sunt și mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.