Categorii
Știință YouTube

Poate fi încetinită lumina?


Știm că lumina are o viteză fixă în vid și anume aproximativ 300 000 km/s. Dar lumina poate fi încetinită atunci când se deplasează printr-un mediu transparent. Uimitor este faptul că se poate încetini și până la 17 m/s, așa cum au reușit Lene Vestergaard Hau, S. E. Harris, Zachary Dutton și Cyrus H. Behroozi în anul 1998.

Ei au reușit încetinirea luminii cu ajutorul unui gaz monoatomic foarte rece, respectiv cu atomi de sodiu. Detaliile despre experiment au fost pulicate în Revista Nature 397 din anul 1999 ( doi:10.1038/17561 ).

Despre încetinirea luminii ne vorbește, în filmul educațional de mai sus, domnul Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea „Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computaționala. Acesta îi învață pe studenții la inginerie despre principiile fizice din spatele materiilor pe care aceștia le studiază.

Domnul Crețu ne explică faptul că lumina, odată ce trece printr-un mediu transparent, este încetinită conform formulei:
c’ = c / n, unde
c’ – viteza luminii în mediu transparent
c – viteza luminii în vid, cca. 300 000 km/s
n – indicele de refracție a mediului transparent, 1,3 – 1,4 pentru sticlă

Formula de mai sus este valabilă doar dacă trimitem un singur foton prin mediul transparent. Am obține, astfel, o viteză de 237 000 de km/s.

Dacă trimitem un puls de lumină, adică mai mulți fotoni de același fel grupați la un loc, atunci obținem altă viteză de propagare, viteza numită viteză de grup:
vg = c’ – λ * ( δc’ / δλ )

Notă: pentru a avea acces ușor la caractere grecești vezi pagina de Wikipedia. Sau poți folosi MathURL.com pentru a scrie formule și pentru a le exporta ca imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.