Categorii
Știință YouTube

Incertitudinile mecanicii cuantice explicate [video]


Una dintre diferențele majore dintre mecanica cuantică și cea clasică este aceea că te întâlnești cu o mulțime de incertitudini. Heisenberg este cel ce a formulat principiul incertitudinii care zice că nu poți ști cu exactitate ambele valori a unei perechi de proprietăți.

De exemplu, nu poți ști pozitia exactă a unei particule dacă îi ști impulsul în mod exact și viceversa.

Despre incertitudinile mecanicii cuantice ne povestește domnul Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.

În mecanica clasică tu poți afla o multime de proprietăți ale unui fenomen aplicând calculele pe baza formuleoor ce modelează acele fenomene. De exemplu, putem ști ce viteză, impuls, energie are un vehicul în mișcare.

Nu același lucru putem zice despre particulele subatomice. În cazul mecanicii cuantice aveam de-a face cu calcula probabilistice atunci când vrem să aflăm poziția unei particule. Vom ști aproximativ pe unde se află, dar nu vom ști ce impuls are.

Cu cât știm mai bine poziția, cu ațâț vom ști mai puțin impulsul.

Mecanica cuantică implică folosirea unei matematici destul de complexe, însă poate explica o mulțime de fenomele ce se petrec la nivel subatomic.

De exemplu, acele ecuații ne ajută să înțelegem de ce nu putem ști u exactitate poziția unui electron atunci când trimitem un foton către el. Cu cât energia fotonului va fi mai mare, respectiv vom folosi lungimi de undă mai mici pentru a localiza mai precis electronul în spațiu, cu atât vom vedea că electronul este perturbat mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.