Categorii
Știință

Cronica șcepticului: Olivia Steer, mișcarea anti-vaccin și biorezonanța


Cristian Român, de la Știință și tehnică, ne povestește despre mișcarea anti-vaccin de la noi și despre câteva persoane care, asemeni distinsei Olivia Steer, promovează mișcările anti-știință de pe la noi.

Olivia Steer și-a arogat denumirea de jurnalist de medicină și promovează orice în afara medicinei. Despre distinta vedetă care promovează pseudo-știința și homeopatia s-a scris des în ultimele săptămâni. Este important de demarcat aici diferența dintre opinie, respectiv libertate de exprimare, și răspândirea unor minciuni. Am scris despre aceasta aici.

Adevărul este că diversele tratamente minune anti-cancer promovate de persoane gen Olivia Steer nu au efectul scontat, dovadă fiind decesul regretabil al unei tinere frumoase care promova lupta împotriva cancerului prin naturopatie.

Așa cum era de aștepat biorezonanța nu are efectul scontat, mai ales că cei care vând aparatul spune că este atestat ca fiind util din punct de vedere al medicinei complementare, dar inutil din punct de vedere al medicinei, al științei.

Acest lucru este spus chiar de către cei care promovează aparatul BICOM în josul paginii (imagine):

*Just like homeopathy, acupuncture and other methods of complementary therapy, Bicom bioresonance is a form of regulatory medicine. Within complementary medicine, Bicom bioresonance therapy is recognised as an effective tried and tested method. Within conventional medicine, however, Bicom bioresonance has not been subject to scientific research and is, therefore, not yet approved.

Pentru cei ce doresc să susțină știința în România și să trateze minciuna și pseudo-știința cu porții bune de scepticism și știință există grupul de Pseudoștiință, cele de Știință1 și Știință2 și, desigur, Stop Olivia Steer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.