Categorii
Podcast Știință

TIS 008 – De ce nu poate trece mâna mea prin perete?

Fiecare ediție a Tehnoculturei ce este difuzată la TVS Brașov cuprinde și întrebarea săptămânii. În episodul 8, unde am vorbit despre baterii, am primit o întrebare interesantă a cărei răspuns îl vezi îl filmul de mai sus. (TIS – Tehnocultura, Intrebarea Saptamanii).

Episodul 8 a fost despre baterii:
– video: https://www.youtube.com/watch?v=w6FY1s0-Ggs
– text: http://tehnocultura.com/2015/03/17/tehnocultura-tvs-008-bateria/

Acum te invit să vezi întrebarea săptămânii, care vine de la Matei, din Tg. Mureș. Am primit întrebarea pe pagina de Facebook și spune așa: De ce nu putem trece cu mâna prin perete?

Lumina este undă electromagnetică și, ca orice undă, poate trece prin alte unde sau chiar se poate combina cu alte unde.

In cazul materiei nu este la fel de simplu. Avem cazul gazelor și lichidelor care se pot amesteca. Este un mod de a spune că trec unele prin altele. In situația solidelor, precum este mâna ta, întrebarea ta se poate pune și în alt mod: de ce nu poate trece un atom prin alt atom?

Mâna ta este formată din atomi care sunt foarte apropiați unii de alții forțele intermoleculare nu permit mâinii să se descompună iar, la contactul cu peretele, au loc forțe de atracție și de respingere dintre atomii din mâna ta și cei din perete.

Forțele de respingere câștigă și astfel tu nu poți trece cu mâna prin perete. La întrebarea “poate trece atom prin atom” răspunsul este: nu. Datorită faptului că întregul spațiu din atom este umplut de câmp electrostatic prin care electronii sunt atrași de protonii din nucleu, nici o particulă cu sarcină electrică nu poate trece prin atom fără să interactioneze cu electronii de pe ultimul strat.

Spațiul mare pe care ni-l imaginăm între electroni și nucleul atomului este, de fapt, plin cu linii de câmp. Nu este gol. Singurele particule care pot trece printr-un atom sunt neutrinii care au masă foarte mică, de 1,5 milioane de ori mai mică decât electronii, și nu au sarcină electrică.

Ca și curiozitate, pentru a reuși să treci un atom prin altul tu fie ai nevoie de temperaturi de milioane de grade celsius, specific reacției de fuziune din Soare, fie ai nevoie de forța unei stele neutronice în care atomii sunt zdrobiți până când neutronii sunt înghesuiți unii în alții.

Așadar, Matei, iată de ce nu poți trece prin perete. Mulțumesc pentru întrebare.

AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunesAUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes

În fiecare săptămână voi răspunde la o întrebare aleatorie despre orice legat de știință și tehnologie, așa că nu uita să lași întrebarea ta pe:
– tehnocultura.com
– YouTube : youtube.com/tehnocultura
– Facebook : facebook.com/tehnocultura
sau prin email la manuel@tehnocultura.com

Fii o sumă de atomi curioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.