Ce este acela un semnal? De ce avem nevoie de prelucrarea semnalelor? Ce înseamnă să faci conversia de la analogic la digital? Cum ne ajută conversia analogic-digitală atunci când folosim senzorii din telefoanele noastre?
Despre prelucrarea semnalelor ne vorbește cercetătorul postdoctoral Traian Emanuel Abrudan, de la Departamentul Știința Calculatoarelor, din cadrul Universitătii din Oxford, Marea Britanie.
Semnalul este o funcție matematică care varianză în timp, spațiu sau orice alt parametru. Semnalele pe care le primim de la mediul înconjurător, cum ar fi sunetul, imaginile ce le vedem, variația temperaturii de-a lungul zilei sunt semnale analogice, adică ele sunt continue.
Un semnal analogic nu este limitat numai la anumite valori, gen 1, 3 sau 5, ci poate lua orice fel de valori între 1 și 5. De altfel, senzorii din telefoanele noastre precum giroscopul, magnetometrul, microfonul sau camera foto primesc semnale de la mediul înconjurător iar acele semnale sunt analogice.
Pentru a putea fi stocate și prelucrate de către computerul din telefon semnalul analogic este digitizat, adică va fi convertit într-o serie de numere și apoi acele numere vor fi convertite în sistem binar.
Conversia de la analogic la digital într-un semnal audio, de exemplu, înregistrat pentru un timp anume se face prin eșantionarea semnalului la intervale de timp egale. Apoi se face diviziunea semnalului în funcție de intensitatea sunetului la intervale egale de intensitate.
Pentru fiecare punct în care se întersectează semnalul analogic cu rețeaua de puncte creată prin eșantionare se alocă un număr specific. Astfel că la timpul t0 intensitatea poate fi 0, la t1 intensitatea sunetului poate fi 3, apoi la timpul t2 putem avea intensitatea 7 și tot așa.
Aceste numere sunt apoi convertite în sistem binar și trimise către calculator pentru a fi stocate și prelucrate. Conversia de la analogic la digital permite stocarea sunetelelor, de exemplu, într-un spațiu mult mai mic.
Conversia de la analogic la digital este on concept de bază în lumea comunicatiilor și nu există dispozitiv care să nu aibă nevoie de asemenea conversie.
Filmat și editat de Manuel Cheța: http://tehnocultura.com
Filmat la Universitatea din Oxford, Marea Britanie.
Audio podcast:
https://itunes.apple.com/ro/podcast/tehnocultura/id929951093?mt=2
––
Referințe:
– http://www.networkworld.com/article/2274805/lan-wan/chapter-4–passthrough.html
– https://en.wikipedia.org/wiki/Discrete_Fourier_transform
– https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Waveforms.svg
– http://rjacquez.com/key-mobile-milestone-smartphone-sales-exceeded-feature-phones-for-the-first-time-mlearing/
– http://blogs.ei.columbia.edu/2010/12/01/the-skeptic-series-part-i-earth-is-not-warming-temperatures-haven%E2%80%99t-risen/