Categorii
Tehnologie

Norul – și nu e vorba de meteo

De la www.dvorak.org!

Este adevărat că avem de-a face cu un nor. Și totuși nu este legat de vremea dezastruoasă de la noi. Măcar unii pot pescui în oraș…

Aici este vorba despre „cloud computing”, adică „nor informațional sau nor computațional”. Mulți nu știu, dar noi am intrat de ceva timp în era „norului”. Câți oameni nu folosesc în ziua de azi un client de webmail? Sau câți oameni au profil pe Facebook? Sau Twitter? Acestea sunt caracteristice norului împricinat.

Ce este norul acesta?

Reprezintă toate aplicațiile software folosite în comun pentru a fi oferite ca și serviciu, luându-se în considerare și infrastructura, computerele și datele aferente. Oferirea de software ca și serviciu online implică activitatea de folosire și de îmbunătățire a tehnologiei computerelor având ca bază internetul, loc în care resursele comune, software-ul și informația sunt oferite către computerele și alte dispozitive la cerere.

Diagrama logică a norului.

Pe înțelesul tuturora norul computațional implică existența unor resurse și aplicații pe mai multe servere din lume unde se stochează și se prelucrează date care pot fi accesate de către diferiți clienți pe baza unor protocoale. Unele asemenea servicii sunt gratuite, vezi Yahoo Mail sau Gmail. Altele cer contribuții bănești pentru a primi serviciul, cum este firma românească de cloud-computing Appnor.

La ce e bun?

Ei bine, ideea de bază este aceea că se dorește ca oamenii să își stocheze tot felul de date pe servere din ce în ce mai performante, care pot rula aplicații mari (a se înțelege : consumatoare de resurse), utilizatorul final necesitând doar un calculator modest și o conexiune de internet. Așa că dacă vrei să scrii un document nu mai trebuie să instalezi pe computerul tău tot felul de programe, intri pe Google Docs și treaba e ca și făcută. Crearea de documente și prezentări este la un clic distanță. Vrei să îți exprimi părerea despre ceva? Îți faci cont pe WordPress.com și începi să bloguiești.

Principalii jucători din domeniul cloud-computing sunt : Google, Microsoft, Amazon, Salesforce, Skytap și IBM. În categoria aceasta mai intră tot felul de saituri de socializare, de micro-blogging sau de webmail. Unele servicii includ gestionarea unui spațiu online prin aplicații de genul Wuala.

De unde ideea asta?

Așa cum era de bănuit ideea nu e nouă, dar nu a putut fi aplicată în anii ’60, când John McCarthy, expert în știința calculatoarelor, a pomenit-o pentru prima oară afirmând că „prelucrarea informației ar putea fi cândva organizată ca un serviciu public”. Motivul? Păi, încă nu se inventase internetul. Oricum, tehnologiile de azi au fost gândite de ieri și, în mod sigur, imaginate cu mult înainte de tot felul de gânditori. De exemplu azi ne bucurăm, la matematică, de integrale și alte asemena grozăvii, necesare, dar care bagă studenții în sperieți.

Ce îmi oferă norul?

În cele mai multe cazuri norul oferă o sumedenie de aplicații care pot face aproape totul pentru noi, inclusiv jocuri care pot fi jucate direct „în nor”, la noi în calculator fiind necesare doar niște mici progrămele care ne fac legătura cu exteriorul prin intermediul browserului. Lucru bun, pentru că nu mai solicităm atât de mult resursele locale.
Acest mod nou de abordare a tehnicii informatice ne îndreaptă către un viitor în care calculatorul de acasă este transformat doar într-o ușă către restul lumii. Pe scurt toate resursele și informațiile sunt mutate din calculator în nor, cu bune și cu rele.

Cu rele!?

Doar nu credeați că totul este lapte și miere. Da, și cu rele. Susținătorii acestei tehnologii spun că datele sunt protejare mai bine dat fiind că sunt stocate pe mai multe servere, fiecare server având doar o parte din informație. Realitatea ne contrazice, așa cum poate fi citit aici, caz în care FBI a fost în stare să acceseze date personale mult mai ușor de pe servere decât din calculatorul personal. Și acest lucru este posibil pentru că, deși informațiile sunt stocate pe mai multe servere, există mereu un centru de control care ține șirul tuturor datelor, astfel că oricine are acces la panoul de control poate accesa datele căutate.

Exceptând teoriile conspiraționiste și exagerările norul reprezintă o latură a viitorului care o să își lase amprenta adânc în modul nostru de a relaționa cu tehnologia și ne va face viața mai frumoasă și mai ușoară. Totuși nu vă sugerez să postați datele intime sau compromițătoare în nor.

Linkuri utile:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

http://www.videotutorial.ro/?p=3870

http://www.microsoft.com/windowsazure/

http://www.ibm.com/ibm/cloud/

http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6868996-dragos-manac-piata-romaneasca-cloud-computing-inceput.htm

http://www.financiarul.com/articol_14611/omnilogic-cloud-computing-va-genera-25-din-venit-in-4-5-ani.html

http://www.pcworld.com/article/156820/stream_this_amd_teases_cloud_computing_game_revolution.html

http://www.dvorak.org/blog/2010/04/17/cloud-computing-makes-fbi-access-to-documents-easy/

http://money.cnn.com/video/technology/2009/06/01/fortune.tt.goog.cloud.fortune/


4 răspunsuri la “Norul – și nu e vorba de meteo”

Beneficiile acestei idei sunt cunoscute. Pe de alta parte, internetul e cunoscut de majoritate ca unul dintre putinele locuri in care cei interesati pot gasi informatie reala vis a vis de o gramada de aspecte, din nenumarate surse. Adica adevarul. E posibil ca The Cloud sa fie si o incercare de descurajare a diverselor tentative de a aduce la cunostinta oamenilor si a explica diverse adevaruri jenante pentru cei care ne conduc. Asa ca sfatul din articol, cel privind livrarea neconditionata de informatii personale serverelor comune e unul binevenit.
La Multi Ani!

Era de asteptat sa se ajunga aici. Ce-i drept, cei care frunizeaza serviciile gratuite sunt si in controlul informatiilor pe care le pui tu in nor. Adica, unele dintre datele pe care le treci acolo nu iti mai apartin. Dar, poate fi un pret mic platit pentru tot felulde beneficii. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.