Bazate pe tehnologia touchscreen, sistemele multitouch au câștigat o atenție deosebită în ultimii câțiva ani. Un pas mare înainte s-a făcut în 2007 când, prin aducerea pe piață a primului model de IPhone de către firma Apple, accesul maselor la această tehnologie a fost mult ușurat. Aceste sisteme nu sunt noi, încă din anii ’60 IBM a construit modele primitive de tip touchscreen iar în 1991 Pierre Wellner explica modul de creare și utilizare a tehnologiei multitouch pentru dispozitivul „Digital Desk”.
Folosindu-se de acest model mai multe companii au început să experimenteze și să aducă pe piață tot felul de dispozitive și software centrate pe sistemul multitouch. Asemenea dispozitive sunt: Microsoft Surface, iPad, LG Prada, HTC Touch, MT-50 Multitouch Table, Touchwall și multe altele.
Sistemul de funcționare
La modelele multitouch tip masă sau perete imaginea este proiectată pe sticlă sau material acrilic transparent iar în marginea monitorului sunt instalate mai multe leduri. Când degetele ating suprafața lumina infra-roșie emisă de către leduri este reflectată către senzorii din interior care interpretează aceasta ca fiind o atingere și execută o comandă în funcție de imaginea prezentă pe ecran și de gesturile făcute de utilizator.
Asemenea dispozitive pot avea încorporate și suprafețe sensibile la atingere, computerul fiind capabil să interpreteze diferite tipuri de atingere.
La telefoane tehnologia multitouch folosește două modele de implementare: modelul rezistiv sau cel capacitiv. La primul model există mai multe straturi, principale fiind două, la o mică distanță unul de altul, care, în momentul atingerii, se deformează ușor creându-se astfel un contact între ele. Contactul este interpretat drept atingere și, în funcție de poziția atingerii, este executată o comandă. Modelul capacitiv implică existența unui izolator, de exemplu sticla, pe care este aplicat un conductor transparent(cum e trioxid de indiu- In2O3). Cum corpul uman este conductor de electricitate atingerea ecranului va duce la o modificare a câmpului electrostatic a acestuia. Este determinată locația atingerii și apoi executată comanda.
Când am văzut pentru prima dată asemenea tehnologii în filme precum „Star Trek”, „Quantum of Solace” sau în seria „The Bourne” nu știam că astfel de dispozitive sunt în lucru și cât de departe au ajuns cu tehnologia. Nu sunt mulți care să își poată permite un perete multitouch acasă, dar cine ne împiedică să visăm acum că știm că există, nu?
Nu trebuie să uităm că degeaba avem dispozitivele dacă nu avem software-ul necesar să recunoască semnalele. Există programe pentru care trebuie să cumperi aparatul și vei avea deja instalată aplicația sau software gratuit pentru sisteme multitouch cum ar fi : TouchLib, CorkBoard, Multitouch Vista, GestureWorks, Community Core Vision sau Breeze.
Printre cele mai notabile aplicații multitouch se numără și CityWall, un perete multitouch instalat în centrul Helsinki, capitala Finlandei. Iată un film de prezentare:
Cei de la Infractor au făcut și ei o aplicație interesantă prin care se pot vizualiza articolele publicației New York Times. Diferite obiecte din plexiglas puse pe masă ajută la filtrarea și selecția articolelor căutate.
Tehnologia multitouch și-a făcut intrarea și în artă dovadă faptul că Seeper, o companie din Londra care are ca scop crearea de experiențe multisenzoriale a făcut sfera interactivă multitouch. Iată cum arată:
Un cuvânt am pentru sistemele multitouch de tip masă sau perete pe care, din păcate, le-am văzut numai prin intermediul internetului: senzațional. Uită de IPhone, vreau să iau micul-dejun pe o masă care îmi arată ultimele știri sau cele mai noi mailuri. Perete despărțitor trebuie să îmi arate tot felul de decoruri în funcție de cum îl ating. Și să nu uit că vreau ca bordul automobilului să fie schimbat cu unul multitouch.
Vreau prea mult? În nici un caz. Tehnologia va fi destul de curând accesibilă și sub această formă pentru tot mai mulți oameni. Mai ales că deja sunt o sumedenie de tutoriale pe internet despre cum să îți faci singur un sistem multitouch acasă. Drăguț, nu? Iată cum se face: clic aici.
Pentru cei ce vor să afle mai multe despre acest subiect mai jos sunt câteva linkuri relevante.
http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch#Popular_culture_references
http://www.envis-precisely.com/blog/tag/multitouch/
http://johannesluderschmidt.de/
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-it-works-touch-surfaces-explained
Un răspuns la “Multitouch – atinge și nu vei crede”
[…] de tot felul, pilot automat, camere video, camere foto, web, cloud-computing, roboți, mese multitouch, gps, sateliti artificali, boți de internet, tehnologii de tracking, și miile și miile de […]