Se pare că activitatea de data mining își are rostul și dincolo de mediul online unde se pot măsura o serie de indicatori pentru a contabiliza campaniile. Minority Report, celebrul film care povestește de o lume în care polițiștii prind infractorii înainte ca aceștia să fi făcut ilegalități, a avut un sâmbure de adevăr.
Asta pentru că încă din 1993 poliția din New York a folosit Compsat, unul dintre primele programe din lume care avea rolul de a prezice evenimente ilegale dintr-o anumită zonă. În perioada în care a fost folosit infracțiunile au scăzut la jumătate tocmai pentru că polițiștii au fost prezenți mai mult în zonele cu probleme.
Asemenea programe au baze de date imense în care sunt trecute evenimente, persoane și locuri iar datele sunt folosite pentru a obține predicții. Se pare că cei din Richmond (Virginia), Memphis și Los Angeles s-au bucurat de folosirea acestui tip de programe și au avut un câștig destul de mare.
Oricât de incredibilă pare povestea folosirii precogniției nu avem de-a face decât cu mecanisme care „presupun” cam ce și unde ar trebui să se întâmple. Deși sunt eficiente, aceste programe sunt departe de lumea în care vezi cu adevărat viitor. Oh, stai. Nu poți vedea în viitor. Totuși, merită să îți arunci ochii peste infograficul de mai jos făcut de cei de la www.criminology.com.
3 răspunsuri la “Minority Report în viața reală [infografic]”
Sa-i prinzi pe infractori inainte de a actiona e cam mult, dar sa-ti delimitezi anumite zone de risc maxim ar putea da rezultate. Stiu eu pe cineva care, in alte vremuri, facea harti statistice.
Cred ca si eu il stiu. Cica masurase cati oameni sunt la un moment dat pe strada Republicii, puncte de insertie a factorilor criminogeni si eventual niste locuri vulnerabile. no place for these guys here 😛
Lasa ca l-am urmarit au si stiu ca n-are de ce regreta :d