Hubble este o jucărie tehnologică groaznic de interesantă pentru cei pasionați de astronomie. Este unul dintre ochii noștri în cer care urmărește radiațiile în spectrul luminos, infra-roșu și ultraviolet (spectrul aici) fără limitările atmosferei terestre.
Când eram mic (dap, am fost și mai scurt de 2m) citeam din când în când materiale din Știință și Tehnică sau despre astronomie. Apoi m-am prostit. Apoi mi-am făcut blog. Și o tonă de surse în Reader. Și apoi multe știri din partea NASA/ESA/etc de citit. Un lucru plăcut, vreau să zic.
De curând s-a stabilit că poți detecta atmosfera exoplanetelor și fără ca acestea să trebuiască să treacă prin fața unei stele, metoda standard până săptămâna asta. Atmosfera Tau Boötis b, exoplanetă detectată prin 1996, a fost analizată folosindu-se de radiația infra-roșie captată de Very Large Telescope (VLT- time lapse aici) de la Observatorul ESO din Paranal, Chile.
De ce ar avea importanță exoplanetele, planete care gravitează în jurul altor stele decât Soarele? Ca în exemplul clasic in care un biolog a inventat sticla anti-glonț, atunci când cauți să descoperi cât mai multe despre ceea ce te înconjoară vei ajunge să dai și de ceva care să te ajute în mod direct, imediat.
Scopul declarat al celor de la ESO/ESA/HUBBLE/NASA este să cerceteze Universul, să promoveze descoperirile lor în randul oamenilor și să pregătească viitorul. Colonii pe Marte, mine pe asteroizi? Lucruri de genul îți întorc creierul în cap și, totuși, având un smartphone mult mai „inteligent” decât aparatele de bord ce i-au dus pe astronauți pe Lună ni se pare un lucru firesc.
În video-ul de mai sus poți vedea că acum 63 de ani o planetă (HD 189733b) și-a pierdut o parte din atmosferă pentru că era prea aproape de steaua (HD 189733A) pusă pe harță. O explozie solară (în lipsă de alt termen) a bombardat planeta cu raze X mai mult decât trebuia iar atmosfera a început să o părăsească, evaporându-se cu peste 1000 de tone de gaz pe secundă.
Ce zici de tehnologia asta? Să fii la 63 de ani-lumină (598,5 bilioane de km) distanță de o planetă și totuși să vezi, în mare, ce s-a întâmplat acolo. Și totuși întreb: când voi ajunge să îmi beau dimineața cafea pe Lună și apoi să mă plimb pe malul mării seara? 😀
Poți vedea de ce ESO – European Southern Observatory, are o așa de mare importanță în lumea tehnologiei urmărind filmul de aici.
Ca să fii la curent cu știrile despre Hubble și ESO poți urmări linkurile de mai jos:
Hubblecast | RSS feed
ESOcast | RSS feed
Am printre cititorii mei pasionați de astronomie?
2 răspunsuri la “Cu tehnologia în stele: telescopul Hubble și exoplanetele”
Intr-o zi vom putea sa bem cafeaua dimineata pe luna si seara sa ne plimbam pe malul marii :)) si da ai cititori pasionati de astronomie!!
Cate unul, dar tot se aduna :))