Categorii
Online

Știrea zilei: ACTA a fost respinsă

ACTA, tratatul care ar fi permis companiilor private să se transforme în polițiști peste internet și nu numai, a fost respins azi, 4 iulie 2012, cu 478 voturi împotrivă, 39 pentru și 165 abțineri. Așa cum remarca un comentator la statusul de Facebook a Parlamentului European putem observa că: „ACTA rejected on the United States’ Independence Day! 🙂 That’s really nice!„(via).

Simbolismul nu trebuie ignorat dat fiind că azi, de ziua Independeței SUA, Europa a câștigat un pas în independența față de companiile americane care au subvenționat din greu punerea la cale a Tratatului ACTA pe la spatele cetățenilor lumii. Am mai scris aici ce înseamna mizeria aia de act. Vezi puțin și filmul de mai jos:

TorrentFreak ne amintește că ACTA ar mai fi rămas valabilă pentru alte zece state, printre care și SUA. Lucrul interesant este că Mexic, Australia și Elveția s-au împotrivit într-un final Tratatului lăsând în urmă SUA și Maorc. Fără UE care să susțină ACTA se pare că tratatul este mort pe plan internațional. O victorie frumoasă.

Am așteptat cu oarece strângere de inimă votarea de azi și mă bucur că cel puțin în PE este cineva căruia să îi pese de drepturile netizenilor (voi scrie în curând un cuvânt despre netizeni). Torrent Frak ne îndeamnă să ne bucurăm azi pentru că este foarte probabil ca ACTA să revină sub o formă sau alta.

Un articol puțin zeflemitor la adresa lobby-iștilor scris de cei de la EDRI.org, Digital Civil Rights in Europe, spune care este cauza eșecurlui ACTA: nu s-au folosit strategi în promovarea și strângerea de simpatizanți, ci s-au folosit lobby-iști. Cei care fac lobby sunt un fel de reprezentanți de vânzări care îți vând visele din vârful stâlpului și nu au efect în situații ca promovarea ACTA.

Un lucru pe care îl știm deja ACTA nu ar fi adus mare beneficiu creatorilor de conținut europeni, de vreme ce era o acțiune menită să protejeze investițiile mericane.

Ceea ce nu știu mulți este faptul că în interiorul UE se pregătea ceva în genul ACTA prin întărirea IPR Enforcement Directive (IPRED), Directivă care este deja aplicată din 2006, și care are rolul de a proteja proprietatea intelectuală. Se discuta de ceva timp crearea unor articole care să permită o mai mare libertate companiilor de internet în a abuza de informațiile pe care le dețin pentru ca face miliția ISP-urilor.

EDRI zice bine că tot ce aveau nevoie cei din PE în perioada asta era vorba de liniște și ignoranța oamenilor. Odată cu apariția SOPA și ACTA în vizorul populației, o parte din membrii Parlamentului European (numiți MEP) au început să înțeleagă mai bine ce efect au asemenea legi asupra libertăților cetățenilor.

Un lucru nu trebuie uitat, via EDRI:ACTA is not the end. ACTA is the beginning.

IPR Enforcement Directive trebuie ținută sub lupă.

Că tot suntem de ziua independenței Europei, iată că nu ar fi rău să dăm citire Declarației de Independență a Internetului:
ȚDeclaratia

Cel puțin azi putem să ne bucurăm că avem o victorie:

9 răspunsuri la “Știrea zilei: ACTA a fost respinsă”

Chiar a fost o victorie dar o victorie de moral pentru ca la noi in Romania avem legi mai dure decat multe din prevederile ACTA … dar s-a demonstrat ca protestele celor multi chiar pot schimba ceva si asta ma face sa ma simt bine … cateva secunde 🙂

Finally, ACTA is dead. Tre sa ne uitam si al legile de la noi si sa ne mobilizam. Cam prea suntem obisnuiti sa stam in cochilia noastra.

Salut Emanuel,
Pe blogul tau am observat foarte des Infografice. Ai cumva idee cu ce aplicatie sunt concepute, in sensul ca stii cumva daca exista vreo aplicatie destinata lor sau sunt concepute cu orice aplicatie grafica, exemple fiind Photoshop, Corel ori Powerpoint. Am incercat de cateva ori sa concep ceva frumos insa nu prea mi-a iesit.

Multam’ fain!

De obicei au graficieni care fac in tool-urile amintite mai sus. Vezi ca Visual.ly e o chestie misto: http://visual.ly/

Singurul minus este ca acelasi template poate fi folosit de mai multi oameni. in schimb eu as folosit aplicatia aia sa imi dau seama de asocieri si cum se fac alaturarile de elemente grafice de la care sa pornesc ceva nou. Deocamdata infograficele is cam cea mai misto chestie prin care obtii backlinkuri 😀

Foarte tare Visual.ly. Nu ma deranjeaza ca template-urile sa fie unice. Informatiile pe care le voi prezenta eu vor fi unice si asta conteaza 🙂
Multam’ fain!

Vroiau sa ne controleze ca pe niste marionete, numai americanii pot face asemenea legi pentru ca controla totul. Intr-un fel nu ma asteptam sa fie respinsa pt ca la noi s-a votat fara sa ni se spuna nimic, doar am auzit ca a fost votata de Vadim si inca 5. Avem numai nebuni, ne mai trebuie pastile si inchisori pentru ei. Toate cele bune !

Uite aici lista celor ce au vota importiva, pentru sau care is absenti:
http://blog.partidulpirat.ro/index.php/2012/07/europarlamentarii-romaniei-flori-si-scuipat

Cei care au votat impotriva ACTA merita saluturile noastre. Aici sunt trecuti pe pagina VoteWatch: http://www.votewatch.eu/cx_vote_details.php?id_act=3055&euro_vot_valoare=-&euro_vot_rol_euro_grup=&euro_vot_rol_euro_tara=&vers=2&order_by=euro_vot_valoare&order=ASC&last_order_by=euro_vot_valoare&limit=0&offset=0&nextorder=ASC&euro_tara_id=9&euro_grup_id=&euro_vot_valoare=&euro_vot_rol_euro_grup=

Nu este o treaba care sa vina numai din partea americanilor. Vezi ca am pomenit mai sus ca UE deja planuia ceva in genul. Lupta care urmareirea cetateanului se face la mai multe nivele si de catre multe state, asadar nu e un pacat numai al SUA.

[…] cum au arătat şi alţi bloggeri în articolele publicate — menţionez doar pe Manuel Cheţa, care spunea „Torrent Freak ne îndeamnă să ne bucurăm azi pentru că este foarte probabil ca […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.