Categorii
Cultura Știință Tehnologie

Test de cultură generală din tehnologie și știință – TehnoEdu #1

TehnoEdu este secțiunea unde prezint articole sub formă de test de cultură generală din tehnologie și știință. Fiecare TehnoEdu va cuprinde întrebări și raspunsuri din aceste domenii și, sper eu, ne va ajuta să înțelegem mai bine Universul și cum funcționează lucrurile din jurul nostru.

Din cele peste 380 de articole publicate pe TehnoCultura.ro sunt foarte multe lucruri de învățat. Așadar, să îi dăm drumul cu micul nostru test de cultură generală. 5 întrebări și 5 răspunsuri. Caută să răspunzi la întrebare și abia apoi citește răspunsurile de după sondajul de mai jos.

[poll id=”2″]
[poll id=”3″]
[poll id=”4″]
[poll id=”5″]
[poll id=”6″]

În ce an a fost creat prototipul de realitate augmentată KARMA, ocazie cu care s-a prezentat prima lucrare mare despre acest domeniu?

În anul 1992 Steven Feiner, Blair MacIntyre și Doree Seligmann au prezentat prima mare lucrare legată de prototipul AR KARMA în cadrul coferinței de Interfețe Grafice. Realitatea augmentată nu este altceva decât prezentarea pe ecran a unei imagini compusă din suprapunerea unor infromații sau imagini peste cele din realitatea înconurătoare. Mai multe detalii despre realitatea augmentată aici.

Ce este SETI?

SETI este o organizație non-gurvernamentală care și-a stabilit ca scop studierea undelor radio pentru a descoperi civilizații extraterestre. Despre munca SETI am mai scris prin 2010 și, de atunci până acum, nu s-au făcut descoperiri epocale. Deși este o meserie în genere plicticoasă, cei de la SETI trăiesc cu convingerea că vom da astfel de specii extraterestre.

Ba chiar au și un program prin care noi putem ajuta la descifrarea undelor radio. Se numește Boinc și folosește calculatorul tău pentru a procesa datele și pentru a le trimite către sediul SETI.

Ce este un sistem multitouch?

Un sistem multitouch este un display care primește ca informație de intrare mai multe gesturi simultan! Este folosit la smartphone-uri pentru gesturi ca zoom in sau zoom out, unde folosești două degete pentru acțiune. Una dintre aplicațiile cele mai interesante este Seeper, o sferă interactivă.

Cât poate fi de mare Universul?

Universul ar putea avea 900 de Yottametri, adică 93 de miliarde de ai-lumină. Universul observat de noi până acum este de aproximativ 13.5 miliarde de ani-lumină, dar aceasta nu este dimensiunea sa reală. Dimensiunea reală nu este știută, dar diferitele calcule făcute arată că ar trebui să fie pe la 900 de Yottametri.

Universul nu este infinit, dar crește pe zi ce trece datorită expansiunii accelerate.

Ce este un podcast?

Este o emisiune care poate fi ascultată în direct pe internet și apoi poate fi descărcată în calculator pentru urmărirea ei off-line. Podcasturile au prins un succes mare datorită faptului că sunt transmise în formate audio (sau video) ușor de redat de orice device.

Dacă dai clic pe linkul de mai sus vei vedea o listă cu podcasturi care trebuie să le urmărești dacă ești fan al tehnologiei, internetului și științei.

Final

Mult mai multe asemenea teste vor veni în viitor. Vom avea ocazia să învățăm despre lucruri mai puțin știute și îi vom lăsa pe prieteni cu gura căscată. La câte întrebări ai răspuns corect? E drept că la unele trebuie să verific câteva documente, dar sunt sigur că îți plac.

2 răspunsuri la “Test de cultură generală din tehnologie și știință – TehnoEdu #1”

Am raspuns corect la 4 intrebari! Cea privitoare la marimea Universului mi-a dat batai de cap pentru ca nu stiam cat de mare este un yottametru :). Interesanta initiativa. Keep’em coming!

Multumesc. Vor mai fi teste cat de curand. Am scris despre multe subiecte si am de unde alege 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.