Graphene este o stare alotropică a carbonului (cum este diamantul sau grafitul) unde fiecare atom de carbon are legătură cu alți trei atomi iar materialul obținut are grosimea unui atom.
Te poți gândi la graphene ca la o plasă de carbon cu grosimea unui atom. Ce s-a descoperit la acest material este că electricitatea și căldura sunt conduse bine de el și că este transparent. Plus că este mult mai puternic decât oțelul. Datorită modului în care este compus, graphene se mai numește și material bidimensional.
Date fiind calitățile sale ar putea fi folosit în tot felul de dispozitive electronice ca ecrane TV sau telefoane, unde ar reduce grosimea acestora la numai câțiva milimetri. Una dintre aplicațiile cele mai interesante ar putea fi aceea the circuit de legătură între măduva spinării și restul nervilor în cazul celor care suferă de paralizie.
Pentru că graphene nu interactionează cu sărurile și substanțele din corpul uman ar putea fi folosit drept conductor de semnale electrice de la corp la creier. Idee fantezistă? Se pare că nu.
De ceva vreme a apărut și sintagma Graphene Prairie, popularizată de Jeff Sayre, antreprenor american care promovează foarte mult nanotehnologia și utilizările graphene.
Această preerie tehnologică se construiește în Indiana, SUA, ca răspuns la Sillicon Valey în ideea că dispozitivele pe bază de siliciu își vor găsi limitările tehnice foarte curând. Cum legea lui Moore prezice că materialele actuale nu mai fac față creării unor sisteme computaționale care să fie forțate în spații incredibil de mici, salvarea se așteaptă a veni din partea graphene.
Că acest material se va ridica sau nu la nivelul așteptărilor mai rămâne de văzut. Totuși, dacă ai auzit de nanotuburi de carbon, atunci trebuie să știi că sunt create din graphene. Ring a bell?