Hank Green reușește să captiveze de fiecare dată cu filmele educative despre știință de pe canalul SciShow. În filmul de mai sus vedem istoria Universului în două părți: de la formarea Universului până azi și de azi până la unul dintre ipoteticele finaluri ale Universului.
Unul dintre lucrurile interesante, cu importanță mare din punct de vedere filosofic, este teoria conform căreia spațiul există datorită Universului și că acesta se extinde pe măsură ce Universul se extinde. Ceea ce este și mai interesant poate fi faptul că timpul există datorită spațiului (existența entropiei ar fi o dovadă în acest sens).
Cosmologia este știința care se ocupă cu studierea originii, dezvoltării și finalului Universului. Bineînțeles că implică multă muncă și dă naștere unor rezultate suprinzătoare, cum este de exemplu descoperirea unei găuri negre cu masa a 17 miliarde de stele ca Soarele nostru.
Majoritatea vizitatorilor pe Tehnocultura.ro știu cursul general al Universului și vreau numai să aduc aminte de partea a doua, ce s-ar putea întâmpla de acum încolo. În 100 000 de ani Luna își va încetini rotația în jurul Pâmântului, lucru ce va determina adăugarea unei secunde pe zi la ceasurile noastre. Tot pe atunci ne așteaptă o nouă era glaciară iar constelațiile nu vor mai arăta la fel.
Pe la 1 milion de ani în viitor s-ar putea să existe un cataclism care va distruge o bună parte din viața pe Terra (nu în 2012, în orice caz). Peste 250 de milioane de ani vom fi făcut o rotație completă în jurul centrului galaxiei noastre iar în 14.5 miliarde de ani Soarele va fi atât de rece că nu va putea fi văzut de pe planeta noastră (care, din întâmplare, nu va mai exista la ora aceea).
Finalul Universului. Sunt mai multe teorii: The Big Rip, 17 miliarde de ani de acum încolo, – totul se va dezintegra; The BigCrunch, 100 de miliarde de ani – totul va imploda după ce energia neagră nu se va mai putea opune gravitației și The Big Freeze, 100 000 de miliarde de ani – totul devine rece și izolat.
Unde vor fi oamenii pe la ora aceea? Unele teorii spun că dacă vom reuși să depășim viteza luminii (posibil în 300 de ani să putem face asta) și să colonizam ceva galaxii, s-ar putea să existăm suficient de mult încât să vedem finele sistemului nostru solar. Mai e și teoria conform căreia materialul genetic se va termina la un moment dat și nu se vor mai putea crea oameni (fabulație, desigur), dar și aceea dintre o sinergie între om și mașină, lucru ceva mai probabil. Viitorul este, cu siguranță, fașcinant, dar mai interesant este faptul că el se creează azi.