Categorii
Tehnologie

Ochiul bionic este o realitate

În 2013 se vorbește deja de ochi bionic, un implant care permite orbilor să vadă. Acuratețea implantului nu este așa de mare, însă permite nevăzătorilor să distingă punctele de culori diferite sau cele întunecate de cele luminoase. Cam cum fac celulele cu bastonaș într-un ochi normal.

Institutul Bionicii din Australia a anunțat că profesorul Rob Shepherd, directorul acestui institut, a condus echipa ce a făcut testele și că sunt încrezători în eficiența metodelor și a rezultatelor.

Printre primii pacienți care să testeze dispozitivul este doamna Ashworth care le oferă informații despre culori, forme, lumini, informații care vor fi de folos pentru cercetările din anul acesta (2013) și 2014. Mai durează ceva ani până să vedem astfel de implanturi trecute pe lista spitalelor din România.

Ochiul bionic are un implant de electrozi în spatele retinei iar aceștia stimulează electric nervul optic, creierul generând astfel percepția imaginii și a formelor. De vreme ce au reușit deja să găsească o legătură palpabilă între voltajul necesar și culorile generate de aici încolo nu mai este decât o treabă de finețe.

Vor trece câțiva ani buni până să existe o soluție comercială care va costa mii bune de dolari, dar va putea reda vederea milioanelor de nevăzători. Un lucru excepțional pentru care merită felicitați toți cei angrenați în asemenea studii.

Mashable a făcut un repotaj cu ceva timp în urmă despre un implant care permite afișarea literelor Braille. E impropriu zis afișarea literelor de vreme ce implantul generează implusuri electrice care ajung la creier și sunt percepute ca imagini văzute de ochiul pacientului.

Ce este important aici este faptul că mai multe institute se bat pentru a face un implant cât mai util. Clar că firmele producătoare vor fi în concurență pentru că sunt bani sănătoși de câștigat de pe urma fiecărui implant. Și, fie vorba între noi, nu există sursă mai bună de bani decât un om care vrea să treacă peste o infirmitate.

Indiferent de cum va fi viitorul, mă bucur că există un viitor pentru nevăzători. Prima lumină nu va fi niciodată uitată.

Via [Vsauce2].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.