Pe la vremea când ideea de internet abia începea să prindă contur, Donald Sherman, care suferea Sindromul Moebius și nu putea vorbi, s-a folosit de un sintetizator de voce pentru a comanda o pizza prin computer în data de 4 decembrie 1974.
Dacă te gândești bine, nici azi nu se fac comenzi de pizza prin internet așa de des și nici nu auzi să se folosească servicii VoIP pentru acest lucru. Pe la vremea respectivă AT&T a primit interdicția de a intra pe piața internetului și, încă de prin anii ’80, noua tehnologie s-a putut dezvolta în voie.
Mențiunea cu AT&T este necesară pentru că la vremea respectivă ei dețineau toate căile de comunicare prin fir din SUA iar internetul avea nevoie de o infrastructură pe care să funcționeze. Firma de telefonie americană avea prostul obicei să lovească în orice tehnologie care ar fi amenințat monopolul acesteia. Internetul era inclus în meniu. Din fericire, mâna protectoare a Guvernului SUA a dat o palmă puternică firmei de telefoane și a pregătit terenul pentru internet. Merită să citești despre asta în cartea lui Tim Wu, The Master Switch: The Rise and Fall of Information Empires.
Nu trebuie uitat faptul că internetul și computerele au fost văzute ca un tot unitar. Faptul că cercetătorii vremii (anii ’60 și ’70)) au văzut în calculator nu o mașină de calculat, ci o platformă în toată regula, a dus la dezvoltarea acestei tehnologii fără precedent. Anii ’80 erau anii în care se crea hardware pentru care nu exista software și se crea software pentru care nu exista hardware.
După comanda de pizza cu ajutorul computerului din 1974, a avut loc a doua comandă în 1981. Datorită popularizării Laboratorului Limbilor Artificiale al Universității de Stat din Michigan, SUA, de către BBC prin seria Nova, au avut loc întâlniri anuale între 1982 și 1999 în care se servea pizza tuturor participanților la evenimentul festiv.
Acum este destul de simplu să intru pe internet și să dau două clicuri pentru a-mi comanda o pizza.
Erată: inițial am scris că acea comandă s-a făcut prin internet. A fost prin line telefonică utilizându-se un computer. În rest, celealte lucruri despre AT&T, internet și computere rămân valabile!
Via [Open Culture].
2 răspunsuri la “Prima comandă de pizza prin computer s-a făcut în 1974 cu ajutorul unui sintetizator de voce”
Ce-mi scapă? Nu e prin telefon comanda din video? Da, un calculator a transformat cuvinte scrise în sunete, dar comanda în sine a fost telefonică. Ce nu am înțeles?
Dap, my bad. Prin telefon. 😀 Am facut de timpuriu conexiunea cu internetul 😀