Pentru cultura noastră generală este bine să știm că există patru forțe fundamentale în Univers: forța nucleară tare, forța nucleară slabă, gravitația și electromagnetismul. Forțele nucleare se manifestă la nivelul nucleului atomilor, gravitația o simțim zi de zi iar electromagnetismul ne ajută să vedem lumina Soarelui sau să ascultăm radio-ul preferat.
Mai jos Hank Green explică în câteva filme scurte cum se manifestă fiecare dintre aceste forțe fundamentale fără de care Universul nu ar mai fi așa cum îl știm. Îmi plac filmele educative ale lui Hank Green, motiv pentru care veți vedea mult mai multe pe Tehnocultura.ro.
Forțele nucleare tare și slabă
Forța nucleară tare are grijă ca particulele ce compun neutronii și protonii, în speță quarcii (2 up + 1 down = proton și 2 down + 1 up = neutron), să rămână în loc pentru a compune neutronii și protonii. Purtatorii de forță, în acest caz, sunt gluonii, particule fundamentale care fac legătura dintre quarci și determină schimbarea „aromei” acestora.
Forța nucleară tare are grijă și ca protonii și neutronii să stea lipiți în același nucleu. Este știut faptul că protonii sunt de sarcină pozitivă și se resping foarte puternic, dar sunt ținuți în același nucleau atomic de către pioni, care sunt purtătorii de forță.
Forța nucleară slabă este responsabilă pentru descompunerea unei particule în alta, astfel că se poate obține un neutron dintr-un proton. Totul se datorează faptului că forța nucleară slabă poate schimba „aroma” quarcilor din cadrul neutronilor sau protonilor (quarcii au șase asemenea arome: up , down, strange, charm, top, bottom ). Aromele sunt proprietăți ale quarcilor precum sarcina electrică este o proprietate intrinsecă a electronilor.
Gravitația
Toți o știu, toți o simt, dar puțini știu faptul că gravitația nu este o forță care acționează numai asupra obiectelor cu masă, ci gravitația acționează și asupra obiectelor care au energie. Cu alte cuvinte, gravitația are efect și asupra luminii, deși aceasta nu are masă de repaus, numai masă cinetică.
Electromagnetismul
Dacă deschizi ochii și vezi ce obiecte ai în cameră, electromagnetismul și-a făcut treaba. Lumina este o undă electromagnetică ce creeză percepția vederii în creierul nostru. Suntem inundați mereu de unde electromagnetice, naturale sau articificiale. Vorbești la telefonul mobil cu ajutorul undelor electromagnetice (radio).
Un lucru de ținut minte este că acolo unde există un curent electric în mod sigur se manifestă și un magnetism local. Acestea două sunt strâns legate și se generează reciproc. Vezi, de exemplu, experimentele făcute de Veritasium legate de levitația cu ajutorul electromagnetismului.
Despre forțele electrostatice:
Despre magnetism:
Ai vrea să găsesc materiasle și să scriu despre un subiect care te-ar interesa?
2 răspunsuri la “Cele patru forțe fundamentale ale Universului: forțele nucleare tare și slabă, gravitația și electromagnetismul”
Despre aplicatiile in medicina ale fizicii cuntice as fi eu interesata.
Bun articolul! Pe langa ce sa spus in articol eu mai stiam ca electromagnetismul atrage particulele cu sarcina diferita si datorita electromagnetismului se produc reactiile dintre elementele chimice formand substante chimice iar datorita FORTEI NUCLEARE TARI elementele chimice cu masa mica fuzioneaza formand elemente chimice cu masa mai mare .