Fracturarea hidraulică sau fracking este procedeul prin care se sapă un puț îngust pănă la nivelul rocilor ce conțin gaze naturale și pomparea, sub presiune, a apei amestecate cu substanțe chimice și nisip în acea rocă. Datorită presiunii roca este fracturată în bucăți foarte mici iar nisipul are rolul de a bloca acele bucăți să se unească în blocuri mari de rocă.
Acest procedeu determină eliberarea de gaz natural din rocă în lichidul pompat iar gazul este obținut la suprafață, prin metode de separare în fabrici create la fața locului. Fracturarea hidraulică are și un alt nume: obținerea gazelor de șist. Problema legată de acest procedeu este tocmai folosirea substanțelor chimice, în mare parte necunoscute, dar care au efect nociv asupra mediului înconjurător.
Fracking, ca metodă, a fost folosită deja de 1 milion de ori în SUA și sunt dispute în România legate de folosirea acestei metode pentru că aceasta poluează apele din pânza freatică și generează conținut ridicat de dioxid de carbon. Ceea ce este și mai supărător este faptul că după epuizarea resurselor dintr-un puț lichidul de la fracurarea hidraulică este pompat înapoi în pământ și lăsat acolo, fiind, efectiv, o bombă chimică subterană gata de explozie.
Sunt cunoscute cazuri în SUA, unde surse de apă potabiă au fost otrăvite. Printre substanțele periculoase, care pot fi cancerigene, se află benzolul, acidul formic, metanol, acid clorhidric, iar companiile ce folosesc acest amestec nu zic nimic despre compoziția exactă a acestuia.
UPDATE 27-06-2014: Fracknation este un documentar despre fracking și despre mișcările ce le-a generat. Cât încă nu avem dovezi clare că fracking-ul este cu adevărat nociv, prefer să vedem și celălalt punct de vedere!
5 răspunsuri la “Ce este fracturarea hidraulică?”
See examples: http://earthjustice.org/features/campaigns/fracking-across-the-united-states
Vrem exemple. Nu ‘se știe’ sau ‘sunt cunoscute cazuri’. Hai să nu vorbim ca niște anchetatori staliniști.
Good!
Las ca o sa fac fluviu de surse de-acum incolo. 😛
[…] 4. Adoptarea unui proiect de lege prin care să se interzică pe tot teritoriul României utilizarea de tehnologii de exploatare a resurselor naturale cu impact negativ asupra mediului, de exemplu, cianurare sau fracturare hidraulică. […]