Adică pe trei rânduri de câte trei butoane, începând din stânda-sus cu 1 și terminând cu cifra 0, pe rândul patru. Cei de la Numberphile au făcut o mică investigație și au descoperit că primii care au folosit dispunerea actuală au fost americanii de la Bell Labs, divizie a AT&T.
Prin anii 50 se inventase tehnologia care permitea apăsarea butoanelor pentru a forma un număr de telefon și nu mai trebuia folosită rotița, așa cum am folosit mulți dintre noi la începutul anilor 90 în România. S-a ridicat întrebarea: cum dispunem butoanele, de vreme ce nu mai trebuie să ne folosim de rotiță?
Au creat schițe cu dispuneri diferite: piramidă inversată, scară, tip calculator de mână, în cerc, cruce, curcubeu. În lucrarea publicată în 1955 sub numele Expected locations of digits and letters on ten-button keysets autorii au prezentat diferitele teste derulate și au ales varianta 3 rânduri plus încă o tastă.
Poziționarea efectivă a cifrelor a fost dată de preferința a 55% dintre subiecții participanți la teste. Alte dispuneri de cifre au avut procente mult mai mici (între 6 – 8 %).
.