Fluorescența este procesul prin care o substanță luminează atunci când îndrepți o sursă de ultraviolete către ea pe când fosforescența este procesul prin care o substanță lăsată la întuneric eliberează fotonii acumulați în timp ce a fost ținută la lumină.
Chemiluminișcența este procesul prin care, la combinarea a două substanțe chimice, se eliberează lumină, dar nu și căldură. Triboluminicența este procedeul prin care generezi lumina rupând sau spărgând un material.
În filmul de mai sus se explică faptul că fluorescența are loc atunci când electronii absorb lumina UV, urcă pe nivele de energie mai mari iar apoi eliberează lumina normală atunci când revin pe nivelele originare de energie. E vorba aici de orbitele pe care le au electronii în jurul nucleelor. Diferite minerale sau pietre prețioase pot fi folosite ca substanțe fluorescente.
În filmul de mai jos afli cum functionează fosforescența: este același proces ca la fluorescență, dar durează mult mai mult. Materiale folosite în obiectele ce luminează pe întuneric sunt sulfitul de zinc sau aluminatul de stronțiu.
Chemiluminiscența este emisia de lumină în urma unei reacții chimice. Acest fenomen este folosit la bețele luminoase. Trebuie să le îndoi iar apoi substanțele din interior interacționeză și generează lumină.
Află despre triboluminiscența din filmul de mai jos:
Via SciShow.
Un răspuns la “Care este diferența dintre fluorescență, fosforescență, chemiluminiscență și triboluminiscență?”
[…] O explicație cuprinzătoare am găsit și pe site-ul Tehnocultura: […]