Află ce este cuptorul cu microunde și cum de s-a ajuns la crearea unei asemenea minunății. Nu trebuie să te temi de cuptorul cu microunde și, după ce vei urmări materialul, vei înțelege cum funcționează.
Este chiar fenomenal faptul că noi folosim susurul universului pentru a ne încălzi cafeaua.
Din transcriptul de mai jos vei înțelege, mai bine, ce este această invenție și vei putea face calcule și verificări după plac.
Am avut onoarea să îl am invitat pe domnul Ioan Abrudan, Rectorul Universității „Transilvania”, din Brașov și mi-a vorbit despre inventica la Universitate și despre Institutul de Cercetări din Brașov.
La partea de știri, acolo unde aflăm că BICEP 2 a găsit detalii despre undele gravitaționale primordiale, află că sunt șanse mari să fie vorba despre polarizarea datorată prafului intergalactic.
Cristian Român, senior editor la Știință și Tehnică, are mai multe detalii în articolul despre descoperirea BICEP2.
Dacă nu ai timp de văzut filmul, poți urmări varianta de podcast aici sau pe iTunes.
Pentru idei, corecturi, sugestii, reclamații îți stau la dispoziție în zona de comentarii sau pe canalul YouTube al TehnoCultura.
Am o precizare de făcut: episodul doi îl dăm abia 28 octombrie, după ce punem la punct câteva detalii. Apoi vom avea câte un episod săptămânal.
Transcript – Cuptorul cu microunde – 001 – S01E01
Ai auzit cumva despre pericolul de a folosi cuptorul cu microunde in casa? Ei bine, acest lucru este un mit. Dincolo de tehnologia incredibila folosita la generarea microundelor si de beneficiile practice, cuptorul cu microunde a ajuns un simbol a societatii in care traim si o amprenta a dezvoltarilor tehnologice viitoare.
Ramai cu TVS ca sa afli mai multe!
Nu demult a circulat un articol in media romaneasca legat de faptul ca apa incalzita la cuptorul cu microunde este nociva plantelor. Si daca este nociva plantelor, atunci de ce nu ar fi un pericol pentru oameni? Ei bine, acesta este un mit fara fundamente stiintifice, mai ales ca a fost incercat de multi oameni fara presupusul rezultat.
Pe scurt, mitul spune ca o fata a vrut sa afle efectul microundelor asupra apei si a plantelor si a pus apa la incalzit in cuptorul cu microunde. Apoi a lasat apa sa se raceasca si a pus-o la plante. Repetand acest experiment timp de noua zile, mitul spune ca acele plante au murit.
Acest mit a fost propagat prima oara in 2006 si mai spune ca incalzirea sangelui pentru transfuzii prin aceeasi metoda distruge ADN-ul din celule. Nimic mai gresit.
Extra:
http://www.realitatea.net/experiment-uluitor-n-o-sa-mai-folose-ti-cuptorul-cu-microunde-dupa-ce-vezi-asta_1351354.html
http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp
http://www.engineeringtoolbox.com/electrical-formulas-d_455.html
Dupa multe teste s-a descoperit ca acest experiment nu poate fi reprodus pentru simplul fapt ca apa, dupa ce a fost incalzita in cuptorul cu microunde si apoi racita, are exact aceleasi calitati ca inainte de incalzire.
Trebuie sa stii ca procesul de incalzire al apei la microunde nu este cu nimic deosebit de incalzirea cu flama sau cu plita electrica. De ce? Incalzirea prin flama sau incalzirea cu plita electrica se foloseste de caldura provenita de la radiatia infrarosie pentru a incalzi mancarea si de contactul direct cu materia incalzita .
Iata cu aratam noi in spectrul infra-rosu.
(sursa – http://www.thermoanalytics.com/products/model_library )
Radiatia infrarosie are lungime de unda mai mica decat microundele si incalzeste obiectele fara a modifica structura moleculara a lucrurilor.
Stiai ca microundele sunt acelasi tip de unde electromagnetice pe cum sunt cele folosite la WiFi, bluetooth si telefoane mobile? Ce este diferit fata de undele folosite la telefoanele mobile sau WiFi? Puterea acestor unde! Cuptorul cu microunde are o putere de 100 W iar telefoanele au undeva pe la 2W.
Mai stiai ca microundele sunt prezente si in fondul cosmologic de radiatie, un reziduu provenit de la Big Bang, ce face ca orice punct din univers sa aiba o energie minima?
Extra: http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Bang – ( 230 µeV : the thermal energy kBT of the cosmic microwave background )
Adica, datorita reziduurilor sub forma microundelor vidul din spatiu are o temperatura de 2.7 K, ceea ce inseamna ca nu avem vid absolut in natura si nici temperaturi de 0 K.
(sursa – http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background )
Noi folosim aceleasi radiatii din imaginea de mai sus pentru a ne incalzi mancarea, dar la frecvente mai mici (2.4 GHz, nu la 160 Ghz). Intr-un fel, noi folosim susurul Universului pentru a infierbanta cafeaua. Pentru mine, acesta este un lucru fenomenal.
Extra:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_microwave_background, listed to song of big bang – http://www.newscientist.com/article/dn25134#.UxCicPkuuAk – youtube – https://www.youtube.com/watch?v=gJJmFnMea1Q
Inainte de a spune mai multe, hai sa aflam cate ceva despre stiinta, istoria si modul de functionare a cuptorului cu microunde. Stiind ce se intampla in acea cutie si cunoscand stiinta care este la baza acestui aparat, vei aprecia mult mai mult aceasta inventie revolutionara.
1. Ce sunt microundele?
Sunt parte a radiatiei electromagnetice, descoperite prima oara de catre Heinrich Hertz in 1887, care a creat aceste unde in mod artificial folosindu-se de ecuatiile lui James Clerk Maxwell, ecuatii create in 1861, cel care a pus fundamentul matematic al undelor electromagnetice. Hertz a creat un generator si un receptoor de unde radio si microunde cu mult inainte de a se descoperi aceste unde in mediul natural.
(Heinrich Hertz- 1857 – 1894 – http://en.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Hertz )
(James Clerk Maxwell – 1831–1879 – http://en.wikipedia.org/wiki/James_Clerk_Maxwell )
Extra: http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation#History_of_discovery
Microundele din aceeasi familie cu fotonii, lumina, dar cu lungime de unda mult mai mare, de la 1 mm la 1 m si cu frecvente de la 300 GHz la 300 Mhz. Cand vorbim de lungime de unda putem spune ca, daca am putea vedea microundele folosite in cuptoarele noastre, atunci ele ar fi atat de mari (distanta de 3-5 cm, sinusoida), niste valuri micute care se propaga in jurul nostru. Prin comparatie, undele luminii ar fi prea mici pentru a fi vazute in acest fel.
(Sursa : http://www.google.com/patents/EP1934987A2?cl=en )
Da, microundele sunt chiar foarte mari. Ceea ce este interesant la aceste microunde este faptul ca sunt reflectate de cele mai multe suprafete opace, pe cum este metalul.
(Sursa NASA – http://mynasadata.larc.nasa.gov/science-processes/electromagnetic-diagram/ )
In interiorul cuptorului aceste microunde sunt reflectate inainte si inapoi de catre peretii metalici. Acum vei intreba: dar am o usa de sticla si vrei sa zici ca microundele nu trec prin sticla?
Microundele chiar trec prin sticla, dar uita-te mai atent: vei vedea o plasa metalica cu multe gaurele. Acea plasa este suficienta incat sa reflecte microundele inapoi in cuptor. Gaurile din ea sunt prea mici pentru a lasa microundele sa treaca.
Alt lucru interesant: microundele folosite la routerele care au WiFi sau in telefoanele cu WiFi se reflecta de pe peretii din casa ta in toate directiile, dar in cuptorul cu microunde acele unde sunt orientate pe o singura directie pe care merg inainte si inapoi de multe ori.
De vreme ce undele merg inainte si inapoi de multe ori in cuptor puterea lor se amplifica foarte mult si este nevoie de un material care sa o absoarba. Apa, un material numit dielectric, este numai buna pentru ca absoarbe energia si astfel se incalzeste.
Energia din microunde, pana la spectrul vizibil, este mica, numita si non-ionizanta, cu energie intre 1.24 micro eV la lungime de unda de 1 m si 1.24 mili eV la lungime de unda de 1 mm, mult-mult mai mica decat energia necesara pentru a dezbina o molecula sau a o afecta in vreun fel, pe cum fac razele UV, X sau gamma. Energia microundelor poate doar sa incalzeasca substantele.
Din imaginea de mai jos vezi ca ai nevoie de 1000 de ori mai multa energie, adica minim 1eV, pentru a ioniza apa sau mancarea ce o pui in cuptor. Microundele sunt undeva foarte aproape de zero. :
(Sursa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/First_Ionization_Energy.svg )
Asadar, pentru cei care se sperie de cuptorul cu microunde, pana acel cuptor nu genereaza macar raze UV, adica in dreapta spectrului, acolo unde ai cu rosu UV, raze X si gamma, nu ai motive sa te temi de aceasta inventie extraordinara.
Extra:
http://en.wikipedia.org/wiki/Water
http://en.wikipedia.org/wiki/Properties_of_waterEnergia legaturilor chimice:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bond_energy
http://en.wikipedia.org/wiki/Electron_binding_energy – bun grafic cu energii de ionizare (arunca un electron de pe orbita – http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/First_Ionization_Energy.svg )- toate mai mult de 1eV iar pentru H sau O e pe la 10-15 eV iar microundele au intre 1.24 meV – 1.24 microeV – (96.485 kJ/mol = 1 eV/particle)=> pt ionizare ai nevoie de 5 eV pt O si 13.6 eV pt H. – la fiecare el chimic cauta energia de ionizare
NU se schimba geometrial adica H-O-H nu devine O-H-H datorita legaturii chimice ( http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_bond ), care dicteaza geometria moleculelor ( http://en.wikipedia.org/wiki/Molecular_geometry )
http://en.wikipedia.org/wiki/Lattice_energy
http://www.wiredchemist.com/chemistry/data/bond_energies_lengths.html – H-O 459 KJ/mol (D) adica ( http://www.wiredchemist.com/chemistry/data/constant-conversion-factors)Calcul temperatura vs lungime de unda
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/wien.html – calcul lung – unda – energie – temp
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/ems1.html#c1 – lung unda- frecventa, de la c = v*λ
http://tehnocultura.com/2012/10/01/este-temperatura-planck-cea-mai-mare-din-univers/
Repet: lumina UV afecteaza substantele la nivel molecular pentru ca are suficient de multa energie pentru a modifica legaturile in molecule. In consecinta razele UV pot dauna ADN-ului, dar nu microundele, tocmai de aceea cuptoare cu microunde sunt folosite si pentru incalzirea sangelui pentru transfuzii .
Extra:
UV are cca 3 eV- http://en.wikipedia.org/wiki/Electronvolt -> As an approximation: kBT is about 0.025 eV (≈ 290 K/11604 K/eV) at a temperature of 20 °C. sau 25 meV: the thermal energy kBT at room temperature; one air molecule has an average kinetic energy 38 meV iar 230 µeV: the thermal energy kBT of the cosmic microwave background)Lucru interesant, lumina UV are lungimi de unda intre 10 nm si 400 nm, cam la fel de mult pe cum au nanoparticulele (<100nm), oricum mult mai mari ca dimensiunie decat atomii, care au dimensiuni ce variaza intre 25 si 270 picometri (10^-12) ori intre 0,025 nm si 0,27 nm (zona razelor X- http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_radius ). De altfel, razele X si gamma au energii foarte mari ( intre 10 si 33 eV - 13.6 eV: the energy required to ionize atomic hydrogen; molecular bond energies are on the order of 1 eV to 10 eV per bond ) si pot ioniza apa, adica pot sa arunce electronii din orbita atomilor ce formeaza molecula de apa. Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_wave#Reversible_and_nonreversible_molecular_changes_from_visible_light Este important de avut in discutie si lungimile de unde comparate cu atomii sau celulele, pentru a ne face o idee legat de influenta radiatiilor UV, X sau gamma asupra celulelor ori chiar a unor molecule. UV sunt mari fata de atomi, insa suficient de mici incat pot sa afecteze ADN-ul si celulele. Microundele, care au lungimi de unde de 1000 000 de ori mai mari, nu actioneaza la nivel de celula.
2.Cum se incalzesc lucrurile pe calea undelor?
Radiatie non-ionizanta la 2.4GHz, de 13 000 de ori mai slaba decat UV sau X, trece prin apa pusa la cuptor iar aceasta se incalzeste datorita vibratiilor tot mai mari. Radiatia de 2.4 GHz face ca moleculele de apa sa schimbe directia de 2.4 miliarde de ori pe secunda ceea ce duce la vibratii si frecari intre molecule, lucru pe care il vedem noi in temperatura ridicata.
Temperatura unui corp este suma tuturor energiilor cinetice si potentiale ale moleculelor din acel corp. Altfel spus, este o masura a vitezei cu care vibreaza (agitatia moleculelor) sau se misca moleculele din acele corpuri. Imagine
Cuptorul cu microunde se bazeaza pe procedeul de incalzire dielectrica prin care moleculele de apa (numite si dipoli) se rotesc continuu in timp ce se aliniaza la campul electromagnetic generat.
Cand auzim de dielectric sau dipol, atunci este vorba de molecule care contin o parte pozitiva Hidrogen, care cedeaza un electon pe care il pune in legatura cu partea negativa, Oxigenul. Oxigenul are loc pentru inca 2 electroni pe stratul electronic exterior asa ca imprumuta electroni de la 2 atomi de hidrogen.
Extra:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electron_configuration – O are 8 electroni => 1s2 2s2 2p4 – imagine – http://en.wikipedia.org/wiki/File:Electron_orbitals.svg
http://www.ptable.com/
Cand cuptorul functioneaza este generat un camp electromagnetic care fluctueaza astfel ca moleculele de apa sunt nevoite sa schimbe directia de rotatie de 2.4 miliarde de ori pe secunda, actiune ce le face sa se loveasca de alte molecule si astfel se distribuie energia pe care noi o percepem drept caldura.
Principiul este folosit si in crearea armelor neletale prin concentrarea microundelor pe o suprafata mica din corpul uman si incalzeste pielea foarte tare pana la o adancime de jumatate de mm.
Se folosesc raze la 95 GHz, cu o lungime de unda de 3 mm, in aparate numite active denial system, de 30 de ori mai puternice decat un cuptor cu microunde iar tot ce pot face este sa incalzeasca pielea foarte mult, dar nu afecteaza oamenii in mod iremediabil.
(sursa: http://www.29palms.marines.mil/News/NewsArticleDisplay/tabid/3005/Article/141081/clb-7-trains-non-lethal-weapons.aspx )
Daca un asemenea dispozitiv nu te ucide, cu atat mai putin un cuptor cu microunde.
Extra:
Detalii: http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave#Heating_and_power_application
Energie: http://en.wikipedia.org/wiki/Forms_of_energy
3. Ce este cuptorul cu microunde? istoric, oameni importanti, nivelul de azi
Imagine:
(sursa : http://www.ikea.com/PIAimages/0111695_PE262620_S5.JPG )
Cuptorul este compus dintr-un magnetron, un ghid de unda si o camera de incalzire. Magentronul este un tub vidat prin care un flux de electroni care se deplaseaza intr-un camp magnetic genereaza unde electromagnetice in spectrul microundelor.
( Sursa The Engineer Guy Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=kp33ZprO0Ck )
Ghidul de unda este un canal sau culoar metalic care duce de la magnetron la camera de incalzire iar camera de incalzire este o cutie metalica ce are rolul de a reflecta microundele in interiorul acesteia.
Cuptorul cu microunde a fost creat in urma testelor cu unde radio facute de Percy Spencer care a lansat pe piata primul cuptor in 1947 sub numele de Radarange. Legenda spune ca acesta avea o ciocolata in buzunar ce s-a topit in timp ce se plimba in zona unui generator radio. De acolo si pana la primele teste cu cuptoare cu unde radio care sa incalzeasca mancarea nu a fost mult.
Pin 1955 firma Tappan, SUA, crea cuptoare cu microunde pentru uz casnic, dar erau prea mari. Abia prin 1967 Amana Corporation face cuptoare cu microunde care pot fi utilizate in casa.
Printre primele generatoare de microunde au fost magnetroane care erau formate din tuburi simple iar azi sunt folosite tuburi cu mai multe cavitati.
(sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Cavity_magnetron )
Extra: http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven
4. Cum functioneaza cuptorul cu microunde? de ce se roteste farfuria in cuptor?
Cuptorul cu microunde se bazeaza pe procedeul de incalzire dielectrica prin care moleculele de apa (sau oricare dipoli) se rotesc continuu aliniate fiind la un camp electromagentic oarecare. Cand cuptorul functioneaza este generat un camp electromagnetic care fluctueaza astfel ca moleculele de apa sunt nevoite sa schimbe directia de rotatie actiune ce le face sa intre in contact (sau se lovesc) cu alte molecule si astfel se distribuie energia pe care noi o percepem drept caldura.
Imagine
( Sursa The Engineer Guy Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=kp33ZprO0Ck )
Apa pura nu este un bun conductor electric, dar molecula de apa este un dielectric astfel ca sub influenta unui camp electromagnetic moleculele de apa se aliniaza cu acel camp.
Extra:
http://en.wikipedia.org/wiki/Water#Chemical_and_physical_properties
http://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric
http://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_heating#Mechanism
http://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_heating
De ce? Pentru ca apare un mic camp electric in molecule iar sarcinile pozitive (H) se orienteaza catre sursa campului electric iar sarcinile negative (O) in partea opusa.
Incalzirea se face doar pe anumite portiuni, pe acolo unde apare fluctuatia campului electromagnetic ori pe unde unda fluctueaza:
( Sursa The Engineer Guy Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=kp33ZprO0Ck )
Se creeaza o unda stationara cu noduri, loc unde nu incalzeste, si anti-noduri – puncte unde unda fluctueaza iar mancarea este incalzita.
( Sursa The Engineer Guy Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=kp33ZprO0Ck )
Spunem ca avem de-a face cu unde stationare daca unda este reflectata pe aceeasi directie de unde a venit astfel ca vei vedea ca mancarea va ramane mereu incalzita numai in zonele de fluctuatie.
Extra
http://en.wikipedia.org/wiki/Standing_wave
http://tehgeektive.com/2014/01/03/levitation-through-sound-now-with-3d-manipulation-video/
Tocmai de aceea farfuriile trebuie sa se roteasca in cuptor. Rotirea mancarii in cuptor asigura o incalzire uniforma. Incalzirea are loc in zona de contact iar mancarea nu este incalzita din interior catre exterior. In locul unde unda fluctueaza mancarea de incalzeste iar restul zonelor se incalzesc prin contact direct sau, alftel spus, prin conductie.
Cuptoarele sunt astfel create incat sa foloseasca radiatie cu lungime de unda care trebuie sa incapa in camera de incalzire. De obicei se alege intre 3 – 6 cm in asa fel incat sa incapa 1,5 lungimi de unda in cuptor.
Dat fiind ca metalul reflecta undele electromagnetice si pentru ca microundele folosite au lungimi de unde de ordinul centrimetrilor vei vedea ca o plasa metalica este suficienta pentru a nu da voie microundelor sa iasa din cuptor.
Extra:
– calcul microunde (si unde electromagnetice):
– video: http://www.youtube.com/watch?v=kp33ZprO0Ck
– efecte adverse, daca are, si ce atentionari legate de functionare sunt de precizat?
5. Recomandari
Nu se introduce metal, nu se lasa mancarea prea mult in cuptor, se asigura ca usile sunt bine inchise.
Stiri – 1- 11 aprilie 2014
1. BICEP 2 – unde rgavitationale vazute, confirmat un model inflationar
http://stiintasitehnica.com/stiri/o-stire-importanta-despre-inceputul-universului
Telescopul BICEP-2, amplasat la Polul SUD a putut detecta polarizarea luminii provenita din momentul Big Bang in cadrul fondului cosmologic de radiatii.
Radiotelescopul, coordonat de cercetatori de la Caltech si Jet Propulsion Laboratory, din SUA, a avut misiunea de a confirma sau infirma existenta polarizarii B in lumina provenita de la Big Bang.
(sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/BICEP2 )
Se presupnea ca, in momentul Big Bang, energiile enorme ar fi determinat forta gravitationala sa creeze valuri in spatiu-timp iar acele valuri ar fi creat lumina polarizata intr-un anumit fel, numita polarizare B. Cu alte cuvinte, daca BICEP-2 confirma prezenta polarizarii B, atunci era clar ca ca vedem undele gravitationale in actiune, unde care s-au lasat destul de greu detectate.
Modul B de polarizare, observat cu ajutorul instrumentului BICEP2 de la Polul Sud (Credit: CfA)
Nivelul de încredere în rezultate, sau mai tehnic spus, semnificația statistică, un parametru care poartă numele de sigma, are, în acest caz, valoarea 5, ceea ce ar însemna că există o șansă din 3,5 milioane, ca rezultatele să fie rezultatul întâmplării. În fizică, un sigma egal cu cinci semnifică faptul că avem de-a face cu o descoperire.
Datele obținute de echipa de cercetători de la CfA confirmă încă o dată teoria Big Bang-ului inflaționar. Aceasta fusese deja confirmată prin observațiile realizate de sondele spațiale WMAPși Planck.
Vor putea fi eliminate modelele de inflație care propun ca moment de start al acestui fenomen mai târziu de o trilionime de trilionime de trilionime de secundă după Big Bang.
2. Electrosocuri pentru vindecarea unor tipuri de paralizie
http://brain.oxfordjournals.org/content/early/2014/04/07/brain.awu038.full
In 2011 doctori de la Institutul National al Sanatatii din SUA au reusit sa redea capacitati motorii unui barbat Rob Summers ce a suferit de paralizie iar anul acesta inca 3 oameni au avut norocul acesta.
Prin metoda numita stimulare epidurala se pune un implant pe peretele exterior al maduvei spinarii iar acest implant face legatura intre corp si restul maduvei spinarii.
Curentul electric poate trece in ambele sensuri iar pacientul isi poate recupera o parte din miscari.
(sursa http://www.nibib.nih.gov/news-events/newsroom/reawakening-spinal-cord-circuits-shows-promise-paralyzed)
3. Satelitul Enceladus al planetei Saturn are apa lichida
Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=ao54Hxj6NI8&feature=em-uploademail
Enceladus are 500 de km in diametru si este unul dintre cei 62 de sateliti care orbiteaza planeta Saturn si are oceane ascunse sub suprafata.
(sursa NASA – http://www.nasa.gov/press/2014/april/nasa-space-assets-detect-ocean-inside-saturn-moon/#.U0e16fkuuAk )
NASA si Caltech au confirmat faptul ca Enceladus are un ocean sub gheata. Inca de prin anul 2005 se presupunea ca exista un asemeena ocean cand sonda spatiala Cassini a vazut jeturi de apa iesind de printre muntii de gheata. Problema: nu se stia de unde ar putea exista o srsa de caldura care sa mentina oceanele in forma lichida.
Sonda Cassini a masurat campul gravitational al Enceladus si a descoperit ca in zona Polului Sud campul este mai puternic. Cercetatorii au stabili ca acolo se afla apa in stare lichida pe o suprafata de 82 000 km, si o adancime pe 10 km sub o crusta de gheata de 30 – 40 de kilometri.
Daca avem apa acolo,atunci exista sansa de a exista si viata, mai specific microorganisme extremofile. Un alt candidat al vietii in sistemul solar este satelitul Europa al planetelei jupiter despre care se crede ca ar contine tot un asemenea ocean lichid.
Un răspuns la “Tehnocultura TVS 001 – Cuptorul cu microunde [video]”
[…] de brand personal, îmi fac datoria de onoare de a, fireşte, saluta ce face stimabilul cu Tehnocultura […]