Cu ajutorul laserelor poți răci gazele pănâ la o milionime de grad Kelvin. În Brașov se poate face acest lucru la Universitatea Transilvania iar răcirea se poate face până la „numai” 2 Kelvin. Sper să ajung într-o zi să filmez instalația de la Transilvania, unde Conf. Dr. Nicolae Crețu, invitatul emisiunii Tehnocultura episod 3, GPS, poate face asemenea experiment.
În filmul de mai sus vezi experimentul făcut la Universitatea Nothingham, din Anglia, iar cei de la Sixty Symbols explică fenomenul. Atunci când vrei să răcești un gaz cu atomi de sodiu sau rubidiu cu ajutorul laserelor, alegi laserul în așa măsură încât lungimea de undă a fotonilor generați să fie în acord cu tipul de atomi.
Atomii pot absorbi lumină doar la anumite frecvențe și, în timp ce absorb lumina respectivă, aceștia pot fi încetiniți. Pentru aceasta trebuie să ai lasere dispuse în mai multe poziții în așa fel încât în direcția lor să se deplaseze cât mai mulți atomi.
Atomii care se deplasează pe aceeași direcție cu laserul înspre laser vor fi încetiniți.
După cum se știe, temperatura unui gaz este dată de mișcarea moleculelor din acel gaz. Dacă reușești încetinirea moleculelor, obții temperaturi absolute aproape de zero Kelvin.