Sferic, mai precis. Terra este un glob iar acest lucru se știa încă de prin vremea lui Eratostene, de acum 2300 de ani. Folosind geometrie simplă, aritmetică si logică el a putut stabili că circumferința planetei este aproape 40 000 de kilometri.
Cum a făcut acest lucru? El a observat că umbra dintr-o fântână din Alexandria apare sub un anumit unghi, respectiv 7 grade iar, când a mers mai la sud cu aproximativ 800 de kilometri, în Cyene, a văzut că Soarele luminează până la fundul fântânii. A stabilit că umbra are 0 grade în acel loc.
El a presupus că planeta ar putea fi sferică și a făcut următorul calcul:
d/ 7 grade = D / 360 de grade
d este distanța Alexandria – Cyene, aproximativ 800 km
De aici rezultă că D, circumferința planetei este de 41 142 de km, chiar foarte aproape de circumferinta de 40 000 de kilometri știută azi.
Bonus1: cum a folost Nicolaus Copernic puterea observației pentru a enunța șapte reguli simple, din care să se înțeleagă faptul că nu există doar un centru al Universului iar noi nu suntem în acel centru:
Bonus2: cum a demonstrat Galileo Galilei că Nicolaus Copernic avea dreptate? El s-a folosit de un telescop cu puterea de mărire 30x pentru a arăta că Jupiter are sateliți, că Venus are faze la fel ca Luna și că Soarele are pete care se rotesc. Totul se rotea și era în contradincție cu Biserica care spunea că planeta noastră este în centrul Universului și că este imobilă.
Urmărește mai multe filme educative de la Michel van Biezen, cel care publică aceste filme.
Bonus pentru mine: timeline cu astronomii geniali ai secolului XVII-XVIII (coțul dreapta-sus):